Маркучи Dexyflex | Горивни маркучи за превозни средства

1
Добави коментар
Ramer_Furtunuri
Ramer_Furtunuri

Горивни маркучи за превозни средства

 

Широкото приложение на петрола и неговите продукти  в различните сфери на икономиката е довело до налагането на различни иновации и стандарти за да може използването му да бъде както ефективно така и безопасно. Горивата са лесно запалими вещества, поради което важно да се избере качествен маркуч, който съответства на индивидуалните нужди на клиента.

Горивните маркучи се използват за пренос на гориво между отделните части на горивната система на автомобила или за зареждане на гориво от външен резервоар. Направени са от подсилена гума или от композитна пластмаса устойчиви на усукване и нацепване. За осигуряване на здраво закрепване на горивните маркучи се използват метални клампи, които предотвратяват изтичане. Материалите, използвани за изработка на маркучите не позволяват натрупване на заряд и намаляват риска от възпламеняване.

Автомобили лека категория – основните съображения по отношение на маркучите са свързани с малкото пространство в корпуса на автомобила за двигателя и цялостната горивна система. Налага се използването на по-къси и тесни маркучи, които трябва да издържат на високи температури и налягане.

Камиони – камионите имат по-висока консумация на гориво за единица време и сравнително големият им размер позволява използването на маркучи с по-голям диаметър.

Индустриални машини – голяма част от тях имат двигатели с вътрешно горене и се захранват с гориво, като например машините земеделието, машиностроенето и др. Тези съоръжения имат висока консумация на гориво и също така могат да използват различни по вид горива. Горивните маркучи, които се използват трябва да бъдат издържливи на натоварване и същевременно да доставят достатъчно обем гориво.

       Горивните маркучи се състоят най-често от три слоя. Вътрешния слой е от гума, издържлива на съставките в горивата. Един от най-разпространените материали е NBR гумата. Това е материалът използван при маркучите за гориво FUEL 580-216, FUEL OIL 2A. Този материал позволява на маркучите за горива да издържат на темератури от -40 до 80-90 ⁰C.  Това са модели, използвани за пренос на бензинови дизелови, газови и етанолови горива. В допълнение NBR гумата е подходящ материал за пренос на горива, поради качеството си на лош проводник (non-conductive). Анти статичните свойства на този материал спомагат за намаляване риска от възникване на искра и възпламеняване.

Вътрешния слой представлява армировка, като подсилването зависи от излагането на маркуча на външни механични влияния и стрес. За по-умерени натоварвания се препоръчва FUEL 580-216, който намира приложение при дизелови и бензинови автомобили. При необходимост от по-висока издръжливост на налягане е добре да се използва FUEL OIL 2A, чиято армировка от синтетичен текстил издържа на опъване и усукване.

Третия външен слой има за цел да предпазва маркуча от външни влияния на средата. FUEL 580-216 има външен слой от гума, издръжлива на температури до 100⁰C и масла. При излагане на по-сурови влияния, като озон, абразия, пламък, масла е препоръчително да се избере FUEL OIL 2A. Неговият външен слой съдържа CR гума, която му придава по-голяма защита.

Друго приложение на горивните маркучи е в дизеловите автомобили при извеждане на излишния дизел по време на захранване на двигателя с гориво. В този случай е необходим маркуч за обратна нафта, който да върне неизползвания дизел обратно в резервоара. Тези маркучи могат да се състоят само от един слой малоустойчива гума, както стандартният ни модел за обратна нафта, който се използва за пренос на въздух, масла, петрол и дизелово гориво или да има добавена оплетка, както моделът Cotton Oil B. При този модел се използва по-качествена гума – NBR и той намира приложение при пренос на масла, течни горива, бензин и др.

Горивните маркучи се предлагат с диаметър от 3,2 mm до 16 mm за FUEL 580-216 и 3,2 – 16 mm за, FUEL OIL 2A в зависимост от приложението.