ЕКО-ХЕАТ – Производство и търговия на пелети, машини за пелети

1
Добави коментар
itgstudio
itgstudio

Дървесните пелети, са вид твърдо гориво във формата на малки цилиндрични гранули, произведени от дървесни отпадъци.Отоплението на пелетите притежава някои предимства, като например автоматичното подаване на гориво към горелката и сравнително малкия отпадъченен продукт вследствие на горенето.
В процеса на производство към използваната биомаса не е необходимо допълнително добавяне на химически слепващи вещества. Освен от дървесни отпадъци, трици и др, пелети могат да бъдат произвеждани и от суров дървен материал. Същинският процес на производство на пелети включва следните няколко етапа – едро смилане на дървесината, сушене, ситно смилане, пресоване, охлаждане и пакетиране или складиране, като при използването на суха дървесина може да се наложи към производствената схема да се добави и водоподготовка на дървесината.
Пелетите се оформят в пелетна преса при високо налягане и температура. При натиска се получава загряване, което позволява на съдържащия се в дървесината лигнин да се разтопи при температура над 100%, което от своя страна позволява на пресованата дървесина да придобие желаната форма. Горещият лигнин играе роля на слепващо вещество.