Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

В студените месеци на годините празниците започват да се нижат един след друг. За по-голямо разнообразие „Здравница“ подбра 10 малко известни рецепти за супи и напитки от лекови растения и билки.

Напитка на дълголетието
Към прецедената отвара от сушени бъзови плодчета ( 1 суп.л. в 500 мл. вода) се добавят 2 суп.л. мед. Пие се гореща. Черният бъз е мощно средство, което укрепва имунитета.

Сладки с черен бъз ( старинна германска рецепта)
Вземат се 12-16 съцветия от черен бъз (Sambucus nigra), 150 гр. пшенично брашно, 2 яйца, 250 гр. бира или прясно мляко, 1 л. оло, 4 суп.л. захар или мед, сол, канела. Разбъркват се брашното, жълтъците и бирата( млякото). Завива се и се оставя да престои 30 мин. Белтъците се разбиват с шипка сол на сняг и се добавят към тестото с постоянно бъркане. Олиото се загрява в тенджера, съцветията се потопяват в тестовото и се пържат около 5 мин. Поръсват се със захар и канела, и се заливат с мед. Сервират се гореши.

В стари времена германците ги ползвали за предпазване от вдигане на температура, както и за зъбобол и възпаление на венците.

Кестенов мед
Облекчаване на хронични чернодробни оплаквания и нормализиране на кръвните стойности се постига с т.нар. мед от кестени, познат още като „кестенов мед”.

Смес от смлени на брашно кестени обикновени (Castanea sativa) (20%) и мед(80%). Взема се по 1-2 суп.л. 2 пъти дневно в продължение на 2 месеца. (В Германия може да се купи готов, като при приготвянето му е залегнала препоръката на Св.Хилдегард отпреди 900 г., че който има чернодробно заболяване да наситни тези ядки, да ги сложи счукани в мед и да ги яде често заедно с меда, тогава дробът му се ще излекува, припомня Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.)
 
Горско масло
200 гр. паста от млади брезови листа се смесва с 1 кг. краве масло. Употрябва се за направата на сандвичи, а също и за подправка към булгурени и макаронени изделия.

Морс с китайски лимонник
½ сироп от китайски лимонник, наречен още шизандра се разрежда с 5 л. охладена преварена вода и се оставя да престои 24 часа. Ползва се като ободряваща напитка и особено полезна е за възстановяване от различни заболявания.

Бонбони от бял глог
1 кг. пюре от бял глог (Crataegus Monogyna Jacq.) , познат повече с името глогинки, 100 гр. орехови ядки, 400 гр. захар и 50 гр. нишесте се разбърщват добре. Сместа се разстила на 1-2 см. слой върху дървена лопатка,нарязва се на квадратчета или ромбчета, поръсва се с пудра захар, подсушава се. Късчетата се съхраняват в стъклен буркан.

Супа от кестени
500 гр. обелени обикновени кестени (Castanea sativa)се сваряват в 1 л. зеленчуков бульон до омекване. Изваждат се, пюрират се и се връщат в бульона. Добавят се 150 гр. сметана и се слага да кипне. Пюрето се осолява на вкус, подправя се с 1 ч.л. куркума и се поръсва обилно със ситно нарязана майорана. Сервира се гарнирана с малко сметана.

Сироп от калина
1 л. сок от плодчетата на червената калина (Viburnum opulus) се смесва с 2 кг захар, слага се да кипне, отстранява се пяната, добавя се 10 гр. винена киселина, ври 5 мин. Прецежда се през марля, сипва се в стерилни буркани и се затваря.

Горска паста от брезови и липови листа
Наситняват се по 1 кг. млади брезови и липови листа, варят се с 1 ч.ч. захар в похлупен съд, бърка се от време на време до образуването на еднородна маса. С нея могат да се гарнират рибни ястия, печено месо, а също и дивеч.

Оризова каша
45 гр. измит и почистен ориз, 25 гр. нарязани листа от малина и 25 гр. настъргани моркови се слагат в съд на редуващи се слоеве. Заливат се с гореща вода, ври 10-15 мин., оставя се да къкри на слаб огън още 20-30 мин. и се сервира с 15 гр. сметана

Квас
500 гр. свежи плодчета от мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) се измиват и намачкват заедно с костилчиците. Добавя се на върха на ножа лимонена киселина, стрита със захар 20-30 гр. хлебна мая, 300 гр. захар и всичко това се залива с 3 л. топла вода. Престоява 24 часа на топло място, прецежда се и се разпределя в бутилки. Поднася се леко охладено.