Българи масово инвестират в бързорастящи дървета – “Пауловния”

3
Добави коментар
agnews
agnews

Днес това дърво е по-известно с наименованието „Дървото на бъдещето” . Това растение се счита за уникално, поради изключително бързият си растеж. Прираст, като този на пауловнията от 0.7 до 1куб. м. за 7-8 години е несравним, с който и да е друг дървесен вид. Бързият растеж на този дървесен вид го прави особено ценен за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. За разлика от други видове, Пауловния достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години.

ПАУЛОВНИЯ – ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

КАЧЕСТВЕНА ДЪРВЕСИНА

Изключително лека Много здрава и стабилна Съхне бързо на въздух Задържа малко влага Високо ценена и търсена на световния пазар Фина, гладка, без дефекти Устойчива на счупвания,усукване и деформации Съотношението якост-тегло (качествен коефициент) е високо Светла е, поема добре оцветители Невероятен резонанс

БОГАТА БИОМАСА

Изходна суровина за производството на биоетанол Изходна суровина за производство на пелети, брикети и дървесен чипс Калоричност – 17.96 MJ/kg Листата са богати на азот и протеинии Използват за фураж за животни Във фармацевтичната промишленост За производство на лекарствени препарати Красиви цветове за декорация на паркове иградини Производство на мед Лечебни чайове и сиропи Екстракти Впарфюмерията и козметиката

ПАУЛОВНИЯ И ЕКОЛОГИЯ

• Идеален дървесен вид за възстановяване на замърсени, бедни и застрашени почви • Идеален дървесен вид за борба с ерозиите. • Способна да расте на почви замърсени с тежки метали • Засаждане на опожарени гори и свлачища • Листата достигат до 75 см в диаметър • Абсорбират големи количества въглероден диоксид – 10 пъти повече от колкото други дървесни видове • След опадането листата обогатяват почвата с азот и подобряват нейната структура • Фармацевтичната промишленост за производство на лекарствени препарати • Лечебни чайове и сиропи • Козметика и парфюмерия • За производство на мед

ЩО Е ТО ПАYЛОВНИЯ? НАКРАТКО ЗА ПАYЛОВНИЯ.

Паyловния (Paulownia) е единствения род бързорастящи дървета в сем. Paulowniaceae. Род Paulownia включва в себе си няколко вида, които имат сходни качества и за това за тях се говори под събирателното име Паyловния.

Исторически, оригиналното наименование на рода е Pavlovnia, но по-късно е променено на Paulownia. Наречен е така по името на кралица Анна Павловна, дъщеря на цар Павел I Петрович. По същата причина дървото още е известно като “princess tree”. В Китай нричат Паyловнията “драконово дърво”, а в Япония – “кири”.

Всички видове Паyловния са бързорастящи дървета. Поради тази им особенност някои от тях като Paulownia tomentosa, Paulownia elongata, Paulownia fortunei и др. се използват за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж, хартия и други.

Употребата на Паyловния в Япония датира отпреди 200 г. от н.е. Традицията повелявала, че когато в семейството се роди дъщеря, трябвало да бъде посадено дърво Паyловния. Когато тя се омъжела, дървото било отсичано и от него изработвали нейната сватбена ракла. Освен това се вярвало, че ако Паyловния бъде посадена в близост до дома, птицата феникс ще дойде и ще донесе късмет. В исторически план Китай е най-големият производител на Паyловния. Дървесината на Паyловния се използва за направата на мебели, строителни конструкции, играчки, шперплат, музикални инструменти и за опаковане. През 19-ти век Паyловния прониква и на територията на САЩ. Семената на Паyловния се използвали като опаковъчен материал при транспортирането на изящни чинии от порцелан през Тихия океан. След разопаковането отнесените от вятъра малки семенца се приспособили към средата в източните щати. От 70-те години на 20-ти век Япония не е в състояние да произвежда достатъчно Паyловния, за да задоволи засиленото търсене. Там високо се цени външният вид на дървесината и в повечето домакинства в Япония присъства поне една вещ или мебел, изработени от Паyловния. Япония представлява най-големият купувач на пораснали дървета Паyловния. Най-бързорастящите разновидности на Паyловния са клонирани за производството на лека, здрава дървесина, която може да се добива в рамките на 8 – 15 години. Само в Китай се отглеждат 1,2 милиарда дървета Паyловния. През 90-те години на миналия век се създават плантации за отглеждане на Паyловния основно в средноатлантическите и югоизточните щати. Сега тези плантации са готови за добив на висококачествена лека дървесина. Бързо растящата Паyловния представлява достъпна алтернатива на все по-рядката си дива разновидност, срещаща се в естествени условия. Паyловния може да се използва и като алтернатива на западния червен кедър, балса, маранти и американска липа. В момента плантации от Паyловния има и в почти цяла Европа.

Освен за промишлено отглеждане с цел добив на дървесина, Паyловния се отглежда и като медоносно растение. Паyловнията цъфти обилно, цветовете са богати на нектар, а медът получен от тях – изключително качетвен.

Обилният цъфтеж, бързият растеж, големите (около 70 см в диаметър) листа, красивата корона и непретенциозността на Паyловния я правят изключително подходяща за парково растение. Огромните листа на Паyловния действат като прахоуловител, а бързият метаболизъм, съпътстващ бързият растеж на дървото, го прави фабрика са кислород.

Отново поради причината, че паyловниите са бързорастящи дървета, видовете от този род са подходящ помощник за изграждането на ветрозащитни пояси, възстановяване на опожарени гори и като антиерозионни насаждения.

Отглеждането на Паyловния е изключително доходоносно! Не напразно го наричат “дърво-чудо” или “дърво-петролен кладенец”

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!