Метеорит падна в най-голямото езеро на планетата

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: www.topactualno.com

 Метеорит е паднал в езерото Байкал. В района от една седмица се разказват истории за необикновеното явление, а от Астрономическата обсерватория на Иркутския държавен университет публикуваха доклад за това седмица по-късно. 

Според доклада на учените „в 20.29 ч. местно време на 22 октомври в близост до езерото Байкал е наблюдавано ярко небесно тяло, което е засечено на 67.2 км височина.“ По-късно астрономите са изгубили метеорита, въпреки че той се е движел относително бавно – с 13 метра в секунда, която в резултат от съпротивлението на въздуха е намалена до 10 метра в секунда. Смята се, че обектът не е бил с маса по-голяма от 1 кг, а диаметърът му е около 10 сантиметра. 

Учените предполагат, че небесното тяло е паднало във водите на езерото Байкал, на един километър от брега, в близост до село Болшое Голоустное. Руското езеро е най-голямото, най-старото и най-дълбокото на Земята, а водите му са пълни със загадки. Част от тях вече е и този метеорит. В мрежата се появи и видео, на което е записано падането му:

 

www.youtube.com/watch?v=nXGBJ7jqF7Q