VM Petroleum срещу Голиат

3
Добави коментар
borsi
borsi

 Хубавото когато имаш голям противник е, че накъдето и да метнеш, ще го уцелиш! Така се развиха и събитията във Варна, които се следят с интерес в цялата страна от потребители и най-вече от картела с горивата 

Начело са големите компании с локомотивът Лукойл, а след него ОМВ, Rompetrol, Shell, Eko, Петрол и други труженици на дизела и бензина – а срещу тях, все още една единствена бензиностанция. Впрочем, държавата в лицето на нейните комисии който струват стотици милиони на данъкоплатците, обяви, че картел или монопол в цените на горивата няма, че българинът си внушава, че има и че цените са такива каквито трябва да бъдат, а не по-ниски!

Обаче появата на VM Petroleum на леко ексцентричния милионер Веселин Марешки, прочул се преди няколко месеца отново с това, че маркира и насини окото на общински съветник от Атака, размести брутално цените в низходяща посока.

Като само за 6 дни цените на Лукойловата идилия от 2.20 лв. за литър дизел, слязоха до 1,79 лв. С което конкуренцията изпадна в ярост и започна на свой ред да сваля цените, но без да може да догони понижението в единствения обект на VM Petroleum. И въпреки, че е още само една на пазара, бензиностанцията, вече донесе солидни загуби на картела на горива. А тук става дума за милиони литри дневно (!) и от вид… Умножете ги по видовете горива продавани на бензиностанциите, извадете 2-3-5 стотинки от цената на литър и може да добиете представа за мащаба на пораженията за картела. Игра в която Марешки има опит, още от времето когато с ниските цени в аптеките си, предизвика яростта на цялата аптечна гилдия и всички журналисти които стояха зад нея. Която обаче, иска или не, бе принудена да свали поне с малко цените на и без това едни от най-скъпите лекарства в ЕС.

Днес цените на петрол Brent се качиха с 4.81%. Е, във Варна те паднаха със 7 стотинки, а после нека енергийни “експерти“ като Атанс Тасев или