Най-интересните традиции за посрещане на коледните празници по света

14
Добави коментар
DSTours
DSTours

Най – интересните коледни традиции по света

 

Докато Бъдни вечер и Коледа в България са семейни празници, които обикновено прекарваме в къщи с цялото семейство, то останалите почивни дни до Нова година са много подходящи за почивка или екскурзия с любимите ни хора. Разгледайте някои от местата с най- интересни коледни традиции по света, които Ви препоръчваме да посетите. И нали знаете – Вие избирате къде, ние организираме всичко останало! 

 

Коледа в Австралия

В Австралия Коледа съвпада с летните отпуските и ваканцията и се посреща традиционно на плажа под жаркото слънце на 35 – 40 градусовите жеги. Интересна традиция в Австралия е посрещането на празничната нощ в градината, на светлината на запалени свещи и факли. Ако и Вие искате да прекарате коледните и новогодишни празници на плажа– свържете се с нас, с радост ще организираме вашата мечтана почивка!

 

Коледни традиции в Австрия

Традиционен за Австрия е коледния щрудел с плодове и ядки, който се приготвя в навечерието на празника. Друг символ на Коледа – песента „Тиха нощ, свята нощ“, написана  от австрийският свещеник Йозеф Мор е изпълнена за първи път по време на Коледната литургия в нощта на 24 срещу 25 декември 1818 г. в Оберндорф край Залцбург. Коледа в Австрия се свързва още с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Тази традиция е най- живописна в Тирол и в Залцбург. Коледните базари и пищната украса са също емблематични за Австрия. Дните около Коледа и Нова година са най- предпочитани за екскурзия до Виена – вижте тук нашето предложение!

 

Коледни празници в Англия

Коледните традиции и обичаи в Англия са много популярни – пълнена пуйка или печена патица и коледен пудинг (приготвен от всички членове на семейството) на трапезата. Украсената елха е задължителна за всеки дом, а децата вярват, че в Святата нощ Дядо Коледа се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени чорапи, закачени на всяко легло.

 

Коледни празници в Италия

Коледа в Италия е семеен празник, на който цялото семейство се събира около трапезата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и месо и така наречения „панетоне“ (обреден хляб, вид козунак с грозде и мандарини). Шампанското също е задължително. Подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Масата никога не се раздига в тази нощ-  остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на цялото семейство.

 

Коледа в Мексико

Подготовката за Коледа започва от 16 декември- къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери, а в средата на хола се поставя ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария обикаляйки от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ.  В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината“. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне с бонбони и малки подаръци, окачено на тавана за да ги вземе. На всички, които предпочитат по- екзотично посрещане на коледните и новогодишни празници, препоръчваме екскурзия до Мексико! 

 

Коледни празници в Германия

Още от края на ноември по улиците на Германия се усеща коледния дух и настроение. Прочутите богато украсени коледни базари, на които можете да опитате традиционните печени наденички, греяно вино и бира привличат множество туристи. В случай, че и Вие планувате да ги посетите, свържете се с нас, за да получите най- добрата оферта за организирана или индивидуална екскурзия до Германия и коледните базари. Празниците започват още на 6 декември, когато децата получават подаръци и огромен брой лакомства от Свети Николаус. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия – печената пуйка с картофи, марципан, бретцели и традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано са задължителни. 

 

В Аржентина за Коледа

В Аржентина няма да видите украсена елха, а вечнозелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина около трапезата, на която задължително присъства люто печено прасенце. Подаръците идват чак на 6 януари, когато децата оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата оставят вода и сено за уморените елени.

 

Коледни традиции в Египет

В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по- заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст – кахк.

 

Коледа в Китай

Китайските традиции и обичаи са много интересни и различни за нас- преди празниците домовете се украсяват с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За децата Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което означава „Старият Коледен човек“. Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

 

В Гърция за Коледа

Коледните традиции в съседна Гърция се доближават до българските. На трапезата присъстват постни ястия- Гърците спазват строг 40 дневен пост, който приключва на 24 декември. Рождество Христово също празнуват като при нас – цялото семейство се събира за празничната вечеря. Любопитно е, че гръцките домове за Коледа освен с елха, се украсяват и с хартиен или дървен кораб. Той се поставя на входната врата на дома или близо до камината. Тази традиция е най- вече разпространена в гръцките острови и се корени в особено силните традиции в миналото на Гърция в корабоплаването. Заради близкото си разположение, достъпни цени и сходни традиции, много българи посрещат Коледа и Нова година в Гърция. Разгледайте нашето предложение за екскурзия с тръгване от Варна и посетете най- известните забележителности в региона на Солун, Кавала и Метеора.

 

Коледа е най- обичаният празник от годината за малки и големи, който хората от цял свят прекарват с най- близките си. Без значение дали ще предпочетете топлината на домашния уют и българските коледни традиции или ще изберете да отидете на почивка в чужбина със семейството си, не забравяйте да прекарате повече време с най- близките си хора! 

 

 

 

Полезни връзки: Нова година | Екскурзии и почивки | Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Хотели | Туристически услуги