ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА вече е изпитен център за сертификатите на Cambridge

1
Добави коментар
neagermanika
neagermanika

Светла Желязкова, директор на НЕА ГЕРМАНИКА

На 22 октомври в конферентната зала на Дома на науката и техниката в гр. Кърджали заедно с родителските срещи по случай откриването на учебната година в езиковата школа се състоя и презентиране на ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА като учебен и изпитен център за подготовка и провеждане на изпитите за сертификати на университета Cambridge за Кърджали и областта. Специални гости на събитието бяха г-жа Малена Николова от BRITANICA Cambridge English Language Assessment Centre, които ще провеждат изпитите на място в ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА и г-жа Светла Мавродиева, консултант за България на Cambridge English Language Assessment част от University of Cambridge, която изнесе презентация за ползите и предимствата на сертификатите на Cambridge за деца и възрастни.

За възможностите, които дават успешно положените изпитни нива разговаряхме с директора на НЕА ГЕРМАНИКА – Светла Желязкова.

– Г-жо Желязкова, как ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР НЕА ГЕРМАНИКА бе избран за изпитен център за Cambridge сертификати?

– За да се запознаят с базата, с която разполагаме, тук дойдоха представители от BRITANICA Cambridge English. Language Assessment Centre. Те са един от трите акредитирани центъра за България, които могат да провеждат изпитите на University of Cambridge ESOL Examinations. Провеждат всички изпити на Cambridge English – FCE, CAE, CPE, KET, PET, YLE. Представителите бяха приятно изненадани от материалната база и преподавателския екип, с които разполагаме в Езиковия Център и в този смисъл изборът им не е случаен. Нека не звучи като хвалба, но ние сме един от малкото езикови центрове в Кърджали, който се старае да поддържа както добра материална база, така и млад и добре мотивиран преподавателски екип, който от своя страна се старае да възприема и прилага в своята работа най-новите и иновативни методи в преподаването на чужди езици. При нас на преден план е така наречения комуникативен подход при изучаването на езика. Стараем се да научим курсистите най-вече да говорят на езика, като разбира се, не забравяме, че усвояването на граматиката и правописа също са важни. Струва ми се, че малко се отклонихме от темата, но да се върнем на въпроса. Искам да подчертая, че сертификатите на Cambridge са безсрочни, което ги отличава и е едно голямо предимство пред другите международно признати сертификати като IELTS и TOEFL

– Какво представляват сертификатите FCE и CAE?

Ако желаете да учите или да работите в чужбина, ще се нуждаете от сертификат, който да удостоверява нивото ви на владеене на английски език. Както вече споменах, Сертификатите на Кеймбридж са безсрочни и се признават от голяма част от университетите и работодателите по света. Сертификатът FCE всъщност съответства на ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и се признава от много университети и бизнес компании като доказателство за ниво на владеене на езика над средното. FCE има пет модула: четене, писане, употреба на езика, слушане, говорене
CAE съответства на ниво С1 от Общата европейска езикова рамка и се признава от университетите във Великобритания и САЩ. Това е изпит на високо ниво, който оценява умения за свободно общуване на английски език. CAE също има пет модула: четене, писане, употреба на езика, слушане, говорене.

– Какви възможности за реализация носи притежаването на въпросните сертификати?

– Сертификатът на Cambridge е голям плюс, независимо дали става дума за кандидатстване за работа или обучение в България или извън страната. Той е удостоверение за езикови умения, признато от работодатели, университети и правителствени организации по цял свят. Получаването на такъв сертификат отваря пред всеки млад човек врати към много нови възможности. Независимо за какво той иска да използва езиковите си умения, сертификатите на Cambridge ще му помогнат в последващата му професионална и житейска реализация. По света, а и в България, всяка година стотици хиляди хора се явяват на изпитите на Cambridge с цел кандидатстване за работа или за издигане в кариерата. Много работодатели – водещи имена в своята област– изискват сертификати от Cambridge, понеже знаят, че те са добър индикатор за владеенето на английски език.

– А как стои въпросът с по-малките деца? Могат ли те също да разчитат на Cambridge сертификати?

Първо искам да подчертая, че всъщност поводът за нашата среща и представената от г-жа Светла Мавродиева презентация беше с акцент именно върху детските сертификати на Cambridge.Те също са международно признати, но предвид възрастта на децата не могат да им послужат за работа или кандидатстване във ВУЗ, а са по-скоро за удостоверяване на нивото на владеене на езика. Изпитите имат за цел да проверят знанията и уменията на учениците за използването на езика. Тестовете оценяват нивото на английски на начинаещите на възраст 7-12 години. Изпитните материали са основани на теми и дейности, които са добре познати на децата. Тестовете проверяват четирите основни езикови умения – слушане, говорене, четене и писане, с цел да се получи една обща картина за езиковото им ниво .Съществуват три сертификатни нива – Starters, Movers, Flyers.Нивата Starters и Movers съответстват на ниво А1 от Общата европейска езикова рамка. Нивото Flyers е най-високо и съответства на ниво А2 от Общата европейска езикова рамка, като също така е езиков еквивалент на KET (Key English test). Ползата за децата е огромна понеже те от най-ранна детска възраст провеждат интензивна подготовка по английски език и достигат нива, които иначе биват достигнати при завършването на средно образование или в началното обучение в езиковите гимназии. Освен това придобиват опит в явяването на сертификатни изпити и след това изпити от типа на FCE и CAE или IELTS и TOEFL няма да представляват особен проблем за тях поради опитът им с този вид изпити и добрата им езикова подготовка.

– Има ли интерес от региона на Кърджали, имайки предвид по-слабото иконимическо развитие тук в сравнение със столицата например?

– Въпреки че ние за първа година подготвяме и провеждаме сертификатни изпити на Cambridge интересът от всички е много голям. Особено отчетливо това се забелязва при децата. Според мен това се дължи на факта, че родителите разбират, че това отваря огромни хоризонти за реализация и за намиране на работа. Това показва и ,че българинът е предприемчив и винаги, независимо от условията, е инвестирал в образованието на своите деца.