Туид, какво е това туид, моден туид

7
Добави коментар
elizabethu
elizabethu

Туид, какво е това туид, моден туид

Туидът е популярен не само в родината си –  Шотландия, но и в целия свят. Понякога на шега казват: туид е създаден от мъж а благодарение на Chanel – от и за жените. Първоначално, тази тъкан се използва за мъжки сака, а от края на 20-те години става пълноправен женски материал.

Туид ни следва неизменно от сезон на сезон, създавайки в нашия гардероб топлина и комфорт. Днес ще ви разкажем малко повече  за тази материя, и защо е толкова популярна.

Tweed – това е име на река, на границата на Англия и Шотландия. В нея още в Средновековието, местните тъкачи промиват вълна. Точно така, реката е дала името си на тъканта. Но има и друга версия, по-забавна, която обяснява, че един от търговците на Лондон неправилно прочита писаното слово Tweel, което означава  специален начин преплитане, като го чете туид.

В средновековна Англия, вълната е много силно почитан материал и  се счита за един от най-ценните съкровища на Кралство.

Химичният състав на вълната е протеин – кератин.

Tweed – това е вълнен плат с малък косъм, обикновено на финно райе или каре с диагонална сплитка. Материалът е мек и приятен на допир. Първоначално, туид е изработван само с един вид сплитка.

Видове туид платове и дрехи от туид

 

Регионалната принадлежност „мъж в туид“ може да определя от качеството на плата и неговият типичен модел. Най-малко, главният герой на Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс, който е облечен в туид , със сигурност ще се определи какъв е и колко е известен. Известните британски писатели Агата Кристи и Дикенс също обличат героите си в туид, вероятно защото костюма от туид винаги е бил в Англия класически символ на красота и елегантност.

В момента с името туид се наричат  всички тъкани, които имитират ръчна изработка с грапава повърхност и специални характерните цветове на туид. Сред разнообразието от тъкани, наречени туид има и такива, чиято повърхност е надупчени с възли, Има трикотажни платове, които имитират външния вид на туид.   

Оригиналният туид, както през Средновековието, все още се тъче ръчно. И затова все характеризира с грапавост, еластичност и лека окосменост. Tweed ръчно изработен винаги има своите фенове. Хората с добър вкус и стил не жалят пари за тази уникална туид текстура и необичайно оцветяване. Цветовете на спортен костюм от туийд  подчертават възможността на собственика да изглежда стилно и елегантно. Tweed създадете свой индивидуален образ.

Like this:

Like Зареждане…

Related

Posted in Какво да облека? Как да съчетавам дрехи?, Мода