Видове туид, Класика Шанел -туид, всичко за туида

7
Добави коментар
elizabethu
elizabethu

Видове туид, Класика Шанел -туид, всичко за туида

Дрехите от туид  защитават добре от студа, вятъра и дори дъжда, защото вълната абсорбира влагата достатъчно бавно. Любимият на англичаните и шотландци  – туид, комфортен и елегантен беше и  остава популярен по целия свят. Основа за модния образ туида става популярен от края на 20-те – началото на 30-те години. В средата на 20-те години са били на мода  меки и богати тъкани от вълна, с необичайното име – „. Burafil“ „каша“, Те са направени от вълната на тибетски кози. Габриел Шанел е харесвала много английски туид, и по това време е имала много-добрата връзка с херцога на Уестминстър, за това успешно работи с туид. Chanel съдала от туид пола и сако, допълвайки образа с нейните известни мъниста от изкуствени перли. Тя винаги е изглеждала зашеметяващо с  туид костюмите си, и този стил на Chanel повтарят и повтарят модерните жени на всички времена. През 1954 г.,  костюм от туид със сако без яка, украсена с дантела, е наречен костюм Chanel. Оттогава изображението в различни версии и интерпретации се появява в колекциите на много известни дизайнери.

Днес туид остава във фокуса на дизайнерите. Tweed – е не само топъл, но и стилен материал. Изделия от тази тъкан са изключително модерни и днес, защото може да се създаде уникален и завладяващ вид.

През 60-те години на миналия век увлечението към синтетиката достига най-високия си връх. Космическият век  влияе на модата от времето, в нова ера е променил живота  дрехите, обещава необятни перспективи … Днес, много от нас имат ново отношение към всичко естествено, и хората искат да имат тъкан, която е  наистина луксозна. Tweed костюмите, в които се вижда майсторството и стила  намира своите почитатели. Те могат да се нарекат най-любимите за есенно-зимния сезон.

Tweed – достатъчно издръжлив материал и благодарение на специалните нишки –  почти немачкаем. Тъканта е с висока разтегливост и еластичност. Ето защо продуктите от туид плат  запазват формата си и не се мачкат.

Новите технологии дават възможност да се създаде разнообразие от имитации, които  повтарят свойствата и външния вид на оригинала, но оригиналния туид материал остава изключителен, защото неговото създаване е равносилно на изкуството. Сега, в допълнение към класиката, има много различни туид материи в модерните версии с екзотични прежди или оригиналната текстура и цвят.

Tweed плата днес се изработва главно от машини, но има и такива, които се плетат все още ръчно на станове.

Харис туид

Особено ценнен и уникален е туид – „Харис“, кръстен на мястото на произхода му. Тъканта се характеризира с присъщата си повърхностна структура, характерна за родината си – Шотландия, има отлична издръжливост и се предлага в различни цветове.

Tweed – „Донегал“, Donegal tweed напомня домашна тъкан, произведена в графство Донегал в Ирландия. За тази тъкан са характерни цветни възли неравномерно разпределени по повърхността. Някои материи, които имитират външния вид на туид, са наричани също „Донегал“.

Шевиот – достатъчно груба тъкан, наречена на породата овце. Вълна на тези овце е обикновено сива или черна. В Англия, този вид се използва за шиене туид спортни костюми.

Плат „covertcoat“ – също е  туид. Той има  пъстра шарка, където преждата на основата на същия цвят като прежда вътък се състои от два цвята. Като правило, тази тъкан е популярна за конна езда, за якета, палта, . Covert първоначално е бил широко разпространен в селските райони на Шотландия.

Плат „шамбрей“ е с пъстър фон, в който комбинацията от естествени цветни нишки са в различни нюанси.

Плат „Шеврон“ има характерен модел на „Коледна елха“, също така се отнася до туид материал.

За ловни дрехи, има и друг туид плат – Bedford корд. Това е достатъчно топъл, но тежък плат, туид се различава от другите с своите вълнообразни възли. Той е проектиран  не за топли помещения,а за студено време, особено за жителите на село.

Патешка стъпка

Класическа разновидност на туид. На мода е от края на 20 ти век и до днес е символ на лукс и класа. 

Like this:

Like Зареждане…

Related