На днешния ден

6
Добави коментар
borsi
borsi

На днешния ден 1 ноември 1914 г. край бреговете на Чили, близо до град Коронел е разбит от немската ескадра на вицеадмирал граф Максимилиан фон Шпее, британска, водена от контраадмирал сър Кристофър Крадък.

Това е първото поражение на британски флот от 1810 г., когато британска ескадра е разгромена край бреговете на Мавриций от 4 френски фрегати.

Край Чили 104 г. по-късно контраадмирал Крадък знае, че няма голям шанс против немския флот, но има заповед да атакува и той я изпълнява. Корабите му са стари, по-малко на брой, с по-малък калибър и не така далекобойни, а моряците му са неопитни.

Немските кораби са модерни, а екипажите им съставени изцяло от професионални моряци. Англичаните и са позиционирани по-зле. Битката започва към края на деня и със смрачаването брегът скрива видимостта към немските кораби които английските моряци не виждат на фона на по-тъмния бряг и се ориентират за стрелба, само по отблясъците от немските оръдия.

2 британски крайцера са потопени от немците, 1900 англичани намират смъртта си в морето, сред тях и контраадмирал Крадък, а немците имат само 3 убити.

Немската колония в град Коронел подарява на вицеадмирал фон Шпее букет по случай победата над англичаните, но адмиралът казва “Това ще е букетът на моя гроб!“ и се оказва прав.

Във Великобритания шокът от загубената битка е огромен. Адмиралтейството взема закъснели, но незабавни мерки.

На 8 декември 1914 г. край Фолкландските острови силна британска ескадра очаква тази на фон Шпее.

Потопява 6 от 8-те му кораба, като само 1 от немските крайцери (през март 1915 г. и избягалия крайцер “Дрезден“ е потопен от англичаните) успява да избяга заедно с 1 от спомагателните кораби.

Вицеадмирал граф фон Шпее и двамата му сина потъват заедно с немските корабите.