Съвети при боядисване с латекс на стени и тавани – Строителни материали Колор 77

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Няколко полезни съвета при боядисване с латекс!

Какво ни е необходимо за боядисването с латекс на тавани и стени:

– мече, телескопична дръжка за високите участъци, четка за малките участъци, хартиена лента за отсичане на тавана от стените, ваничка за латекса, покривни найлони, за да предпазим мебелите или настилката на пода, стълба за високите зони.

След като сте обработили стените и таваните с грунд и сте ги обезпрашили с вода от предишния ден, започнете подготовката за боядисването на тавана. Покрийте с найлоните мебелите и пода, изсипете малко латекс във ваничката, хубаво изцедете мечето, преди да го вдигнете към тавана, за да не потече върху вас и от ляво надясно започнете боядисването.

Съветваме Ви да минете тавана поне два пъти с латекс, за да не прозира от първата ръка и да покрие добре. Ако на тавана има някакви гипсови орнаменти, можете да ги боядисате в цвета на латекса, предвиден за стените. Това става с тънка четка за боядисване или четка за рисуване. Орнаментите ще се откроят и ще вкарате мотив от цвета на стените и на тавана, което е едно добро и интересно интериорно решение.

След като боядисате тавана с първата ръка, изчакайте да изсъхне и повторете цялата площ в същия ред.

След това измийте валяка и ваната, подсушете мечето от водата (колкото е възможно) и сте готови да продължите със стените.

Преди да започнете боядисването на стените, отсечете краищата им с хартиено тиксо, за да не нанесете от латекса върху белия таван. Ако сте закупили оцветен латекс, можете директно да изсипете малко количество във ваничката и да започнете нанасянето му. Ако сте закупили латекс и оцветител, слагате количеството оцветител в белия латекс и разбърквате, докато се получи еднородна смес. Можете да боядисате леко малък участък от стената, за да добиете представа какъв ще е цветът (може и на бял картон). След като сте изсипали малко количество латекс във ваничката, можете да започнете боядисването.

Нанасянето става от горе надолу, заради капките, които се стичат и от ляво надясно. Нанесете латекса равномерно, така по-бързо ще изсъхне и няма да се притеснявате дали няма да се напука и обели при втората ръка (грундът също предотвратява това).

След като сте приключили с нанасянето на латекса от първа ръка, можете с четката да боядисате труднодостъпните за мечето места. Изчакайте го да изсъхне, преди да минете втори път (и трети, ако е необходимо).

След като латексът изсъхне напълно, махнете хартиеното тиксо внимателно. Ако останат участъци, които не са се боядисали добре, можете да ги минете с тънката четка. Ако е необходимо, повторете и сте готови.

 

Колор 77 сме специализирана фирма за търговия със строителни материали и интериорен дизайн. Желанието ни е да Ви улесним в строителните ремонти и затова често публикуваме различни съвети. Надяваме се, че сме Ви полезни!