Изяж преди да умреш

31
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Английският вестник Гардиън състави интересен списък с 50 неща, които човек трябва да изяде, преди да си иде от този свят.

От омари и патладжани, до хамбургери, спагети и печено пиле – всичко това фигурира в менюто с вкусотии. Освен това може да намерите и мястото, където приготвят най-добре тези кулинарни изкушения.

 

Ето и някои от ястията, които си заслужават чревоугодническото ни внимание:

Макаронена целувка

Ако си мислите, че най-вкусните макарони са в Италия, се лъжете. Това е ресторантът „Ладурее“ в Париж. Семейното бижу е построено през 1862 година от Мишел Ладурее, а внук му през 1930 година сготвя прочутата там „двойна макаронена целувка“.

Пържоли

Най-добрите печени пържоли пък правят в градчето Хименес де Хамус, близо до град Леон в Испания. Списание „Тайм“ твърди, че там са най-вкусните пържоли на света, а хранително-вкусовият експерт на „Вог“ Джефри Щайнгартен ги подкрепя.

Крем карамел

Наистина прекрасен десерт. Негови царе са португалците и по-точно сладкарницата Антида де Белем в Лисабон. Заведението се намира до местна църква, в която е бил измислен десертът. Монашеското съсловие там пази тайната на най-вкусния крем карамел от далечната 1837 година. Всеки ден тук се приготвят над 10 000 порции крем карамел.

Зехтин

Най-добрият зехтин се продава в … Лондон. А негов майстор е турският гастарбайтер Мехмет Мурат. Той произвежда по над 1000 литра на година, като честта да овкусяват ястията си с магическата течност имат малцина. Казват, че е толкова вкусен, че може да го пиеш направо от бутилката.

Сладолед

Добре дошли на остров Сицилия. Легендата разказва за римляните, които си приготвяли сладолед от ледовете на връх Етна. В подножието на спящия вулкан сега продават най-вкусните сладоледени торти. Може да ги закупите от сладкарница „Корадо Констанцо“ в градчето Ното.

Дюнер кепаб

Това типично арабско ястие е най-вкусно приготвяно в … Индия. Посетите ли Бомбай, непременно опитайте пилешкия дюнер кепап, продаван в павилиона зад хотел „Тадж“.

Скариди

Ще намерите най-добрите в ресторант Каса Биготе в испанския град Кадис. Тук се сервират местни скариди, който имат малко по-розов оттенък от стандартните, но са по-вкусни. Все едно ядете омари.

Къривурст

Немците може да не са най-прецизните кулинари, но определено ги бива в някои ястия. Едно от тях е местният къривурст. Вкусна наденичка, залята със специален къри сос. Ресторант „При Конопке“ е един от най-известните с вкусните си вурстове. От 1930 година там къривурста се сервира с бутилка студена берлинска Пилзнер бира.

Шоколадова торта

Французите определено разбират от любов и сладкиши. Така че в Париж може да опитате фантастична шоколадова торта. Неин майстор е небезизвестният Пиер Ерме.

Октоподи

Добре дошли и на Балканите. На гръцкия остров Суми знаят как да ви сготвят октопод. Първо ври, после се запича в соса, който сам е пуснал. Сервира се гарниран с розмарин, чесън и зехтин.

< Предишна

 

Следваща >