Адрияна Михайлова: За да успява, една компания трябва да е честна с клиентите си и средата, в която вирее

7
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Управляващият директор на Ogilvy PR Адрияна Михайлова специално за Bulevard.bg

Примерът е важен. Затова и ние искаме да ви показваме добрия пример – успели млади хора, които са безспорни професионалисти в своята сфера. Такава е и Адрияна Михайлова.

От май т.г. Адрияна Михайлова е новият управляващ директор на Ogilvy Public Relations, част от Ogilvy Group Bulgaria и Ogilvy Public Relations Worldwide. Тя има над 10 години опит в корпоративните комуникации, работи във Vivacom от 2007 до 2014 г. Била е външен консултант на десетки компании, както и на големи културни събития като „Нощ/Пловдив“ и One Architecture Week.

Вижте какво ни разказа за пътя си досега, развитието на публичната комуникация и бъдещето на пиара:

– Какви са първите задачи, с които се залови на новата позиция?

– Първата и най-важна задача е създаването на стабилен екип. Важна е правилната химия между хората – да имат различни идеи и компетенции и да могат да разчитат един на друг. Най-ценни според мен са хората, които обичат това, което правят, и ходят на работа с настроение и желание. Правилният микс от хора с различни лични интереси и различна обща култура е предпоставката, за да се раждат добри идеи в екипа. Затова задачата ми е да създам и обуча компетентен и мотивиран екип, който да предложи по-добри решения за бизнеса и публиките на клиентите ни.

– Доволна ли си от това, което си постигнала досега?

– Човек е доволен, когато вярва в смисъла на това, което работи и го обича. В този смисъл съм много щастлив човек. Още от гимназията знам, че искам да се занимавам с комуникации и животът ми логично се разви в тази посока. Имам повече корпоративен опит и бекграунд, но и съм работила за някои от най-големите културни събития и проекти в страната.

За първи път съм от страната на агенция, но съм щастлива, че имах възможност да стана част от голяма комуникационна група като Ogilvy, която винаги съм уважавала. Харесва ми, че съм част от агенция с име и традиции, но и нов свеж екип, който гледа в една посока и работи много, за да предложи пълен спектър от комуникации и стратегии за реално ефективни решения за различни бизнеси. 

– Като специалист от много кампании по ребрандиране и изграждане на имидж, кои са най-важните качества, което една компания трябва да проявява и да показва на публиките си, за да се задържи успешно на пазара?

– За да успява, една компания трябва преди всичко да е честна с клиентите си и средата, в която вирее. Работим за брандове, които харесваме и уважаваме, и успяваме да формулираме честни послания към техните потребители. За мен винаги е било много важно това как компаниите взаимодействат с публиките си и дали са отговорни към случващото се наоколо.

Затова като пиар мениджър на различни брандове, винаги целта ми е била да предлагам идеи как компанията може да взаимодейства със средата наоколо и да я облагородява, да помага за случването на смислени социални проекти и да създава повече съдържание, което прави живота ни по-качествен и добър.

– За коя от всички кампании досега е трябвало да положиш най-много усилия? 

– Moже би най-много труд и време съм инвестирала в проекта за ребрандирането на БТК и Vivatel и представянето на новия бранд Vivacom. Това беше голяма крачка за телекома и работихме с месеци по всички детайли. Спомням си момента, в който започнах да пиша заглавието на финалната новина с името на новия бранд и почти се разплаках от вълнение, защото когато обичаш работата си и даваш всичко от себе си, тя става като дете – вълнуващо е да виждаш как това дете расте и се променя. 

След това стартирахме и социалната платформа Vivacom Фонд, с която реализирахме десетки важни за обществото проекти в сферата на културата, спорта, бизнеса и образованието. Много усилия положих да създам и наложа едно от новите и активни пространства за съвременна култура и събития – Vivacom Art Hall. Но все пак се надявам, че кампаниите, в които ще влагам най-много усилия, са тези, които предстоят.

– А коя те е вдъхновила най-много?

– Споменах за Vivacom Art Hall – мисля, че с този проект уцелихме момента да създадем нещо, което е истински нужно на града и наистина обогатява живота му. Проектът заживя живота си с много креативни и работещи хора и идеи и много набързо намери мястото си. Освен това получи наистина добра публичност и показа пример за едно различно проактивно отношение към културата от страна на корпорация. Гордея се с него като пример за ефективен и успешен проект, който продължава да функционира и до днес. 

TEDxBG беше най-вдъхновяващото събитие, в чиято организация съм участвала в живота си. Благодарение на страхотния му екип, за пет години тази конференция се превърна в една от най-големите в света и истинско вдъхновение и мотивация за всеки, който е участвал и присъствал. 

Наскоро стартирах и един личен проект за независим бранд и брандинг на София – www.sosofia.com. Работя по още много зареждащи проекти, тъй като в Ogilvy имаме щастието да си партнираме с някои от най-вдъхновяващите брандове на пазара ни като ИКЕА, Adidas, Absolut, един страшно интересен стартъп – Domestina, и още много други. 

– Има ли според теб достатъчно квалифицирани млади кадри в сферата на пиара или компаниите трябва да ги обучават сами?

– За добро или зло, вярвам, че пиарът е професия, която се учи много по-бързо и качествено на практика, отколкото на теория. Затова е абсолютно задължително компаниите да обучават екипите си и да ги мотивират, за да създават критерии и стандарти. Всички се учим в движение и освен от даденостите, опитът много зависи от проектите и клиентите, за които си имал шанс да работиш и професионалистите, с които взаимодействаш. Аз съм имала шанса да срещна много силни личности и професионалисти в практиката си. И в момента работя с много добър екип и се старая да споделям колкото мога повече опит и идеи с по-младите му членове. 

– Може ли днешно време да проведем успешна пиар кампания без социални мрежи?

– Не е невъзможно, но е по-скоро излишно.

– Какво според теб ще се промени в пиара в следващите години?

– Абсолютните тенденции са свързани именно със социалните мрежи и най-активните хора в тях. За нас е много важно да работим с класическите медии, но и да следим и участваме в комуникация с много по-широки кръгове от хора в дигитална среда. Това, което ще се промени, е, че брандовете и организациите ще са все по-ориентирани към това да разширяват и увеличават кръговете, с които комуникират директно, без посредници, чрез създаване на умно и полезно съдържание, което е интересно и полезно.