Болести от затлъстяването – Д-р Ангел Енчев, специалист по пластична хирургия и наднормено тегло

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Заедно с психологическите проблеми, хората с наднормено тегло, почти винаги страдат от една или няколко болести, причинени от затлъстяване:

артериална хипертония инсулт сърдечна недостатъчност стенокардия диабет цироза на черния дроб остеохондроза на ставите заболявания на жлъчния мехур сънна апнея хронична киселини уринарна инконтиненция при жените доброкачествен оток на мозъка онкологични заболявания – рак на матката, рак на гърдата и рак на яйчниците при жените, рак на простатата при мъжете, рак на дебелото черво повишен риск от внезапна смърт по неизвестни причини.

Мъжете на възраст 15-69 години, които са над телесното тегло с 20% повече от идеалното, умират 30% по-често от мъжете с нормално тегло.Смъртността от рак се увеличава с 15%, от инсулт с 60%, от нефрит до 80%,със 140% от диабет.

Тези данни са получени преди 17 години, но като се има предвид значителното нарастване на броя на затлъстелите хора през последните години, в момента, тези цифри със сигурност са по-високи.

На конференция по проблемите на затлъстяването, проведена от Националния институт по здравеопазване на САЩ се стигна до заключението, че болестното затлъстяване е тежко, инвалидизиращо заболяване. Подобно на други болести и тук има нужда от лечение с покриване на разходите за такова лечение с медицински застраховки. За съжаление, реалността е различна . Повечето застрахователни компании не заплащат разходите за стомашен байпас , считайки операцията за козметична.

След операция, в следствие на болестно затлъстяване, губейки тегло, човек губи и по-голямата част от заболяванията, свързани със затлъстяването. Тези хора стават по-активни, получават допълнително образование, отказват социални помощи, намират си работа (тъй като имат по-добър външен вид, а работодателите са по-склонни да наемат по-стройни хора).

Човек получава възможност да спи през нощта, да шофира, да се разхожда без болка, да си подобри психичното състояние, тъй като престава да бъде мишена за подигравки. Подобряването на самочувствието, когато човек си намери работа, води и до нарастване на финансовото му благополучие. Тези хора престават да бъдат в тежест за обществото.

Обществото като цяло получава двойна полза от успешното лечение на болестно затлъстяване поради следните причини:

не е необходимо да заплати на тези хора социални помощи и да им изплаща разходите за лечение на съпътстващи заболявания те започват да плащат данъци върху новия си доход

Затлъстяването намалява производителността на труда, което води до увеличаване на броя на хората с увреждания. Това от своя страна води до икономически загуби. Така през 1994 г. изплащането на загуби, свързани с хора, страдащи от затлъстяване, струва на икономиката на САЩ 3 милиарда долара. Хирургичните операции по повод тежка форма на затлъстяване, имат значително въздействие върху увеличаване на продължителността на човешкия живот. Американските учени смятат, че ефективността на такива операции е по-голяма от тези при заболявания на сърцето. В същото време те помагат на хората да се справят със заболявания като диабет и високо кръвно налягане.