Нова икономическа криза стартира от Изток :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Корпоративните дългове стремително се увеличават в целия свят. Първият белег за надигащата се нова икономическа криза вече се прояви в Китай, където вече шест от големите компании обявиха банкрут. В САЩ също растат опасенията, че тази съдба може да сполети и немалко американски компании. Това се казва в анализ на „Блумбърг”. Последният китайски банкрут е на една от най-големите компании, производителки на цимент в страната – China Shanshui Cement Group. Тя обяви, че не е в състояние да изплати дължимите лихви по свои облигации в размер на 314 милиона долара, пише БЛИЦ.

Компанията се опитва да реструктурира дълговете си, за да получи отсрочка, ако иска да продължи да съществува поне до 2020 година, когато трябва да изплати изцяло своите облигации.

Това е шестата голяма китайска компания, която обяви, че не може да плаща дълговете си. Преди нея същото направиха от металургичната компания Sinosteel, които през октомври не платиха лихвите по своите облигации, чиито падеж е през 2017 година.

Само частично платиха на кредиторите си от Baoding Tianwei Yingli New Energy Resources Co., най-голямата китайска компания за производство на слънчеви батерии.

Според последни данни, дълговете на китайския бизнес и домакинствата нарастват с опасни темпове. През юли например те са били двойно по-големи, отколкото през 2008 година и вече съставляват 207% от БВП на страната. За сравнение-гръцкият дълг, който изправи страната пред фалит е 185% от нейния БВП.

По темп на корпоративни дългове Китай е на първо място в света, следван от САЩ, чиито корпоративни дългове според „Голдмън Сакс” са се увеличили с 40% за последните 8 години. Разликата е, че американският бизнес все още има начини да обслужва дълговете си, докато за Китай това вече се превръща в проблем.