Три монети във фонтана, всеки търси своето щастие…

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Как се прави туризъм? С вкус, памет и мисъл. И една легенда за разкош. Фонтанът ди Треви е чудесно доказателство, че рецептата е успешна и работи. Великият Фелини първи намира онази романтична нотка, която превръща един паметник в любим, обичан и вечен. Една от иконичните сцени в историята на киното се случва именно във фонтана – шведската актриса Анита Екберг, която през 1960 г., заедно с Марчело Мастрояни, обикаля като сирена “Ди Треви” в класическия филм “La Dolce Vita”.* Друга филмова класика пък превръща фонтана в едно от любимите места на туристите в Рим. Няма как да отидеш до Рим и да не хвърлиш монетка в Ди Треви. Дали от суеверие, щипка наивен романтизъм или просто заради традицията. А тя датира от 1954 година, когато във филма “Три монети във фонтана” три американки търсят голямата любов във Вечния град и хвърлят парички във фонтана, за да сбъднат желанията си. А филмът е носител и на “Оскар” за оригинална песен, в която Франк Синатра припява “Три монети във фонтана, всеки търси своето щастие…” Оттогава до днес благотворителната организация “Каритас” събира монетите от дъното на Ди Треви и купува храна за бездомните. За една година във фонтана се хвърлят близо 1 млн. евро. До средата на 2012 г. сумата стигна впечатляващите 540 хил. евро.

След 17-месечен ремонт един от най-известните фонтани в света отново посреща посетители. В Ди Треви нямаше вода повече от година, фасадата му беше покрита със скеле. Но…над водния басейн беше построен временен мост, по който посетителите можеха да минават. Дори по време на реставрацията, културната забележителност беше достъпна за туристите. Защото Рим просто не е същият без своя емблематичен фонтан. Бароковата фасада блести още повече, след като се сдоби с ново осветление, което го прави още по-атрактивен за гледане през нощта. Цялата инициатива по почистването и обновяването на светлините е финансирана от световноизвестната модна къща “Фенди”, а стойността на дарението е 2 млн. евро. На церемонията по откриването присъстваха главният изпълнителен директор на модната къща Пиетро Бекари и артистичният директор Карл Лагерфелд. “Смятам, че е страхотна идея и велик проект. Този фонтан е символ на Рим, така както Колизеумът и Свети Петър, и се радвам, че всички ние можем да помогнем”, заяви Лагерфелд по време на представянето на проекта.

А ние сме благодарни за кътчето съхранена история. За уважението към традицията. За вкуса, паметта и легендите. И за долче витата. Която италианците умеят до съвършенство. Снимките на обновения фонтан могат да послужат за урок и идея на всички ангажирани с реставрацията на паметници, с опазването на културно-историческото наследство и с развитието на туризма у нас – нещо като Яж, пътувай и се учи*… от Рим И да не забравите да хвърлите една монетка в Ди Треви следващия път, легендите са вечни, също като града.

*Dolce vita – от италиански език – “Сладък живот”, бел.ред.

*Яж, пътувай и се учи” е перифраза на името на филма “Яж, моли се и обичай”, чието действие се развива и в Рим.

Източник: www.dailymail.com