Как да отгледаме успешни деца?

8
Добави коментар
boleyn
boleyn

Възпитаването на добри социални умения в ранна възраст се оказва по-важно от академичните занимания

Как да отгледам умно и успешно дете? Рано или късно всеки родител си задава въпрос. В желанието си да възпитат умения, нужни за успешно реализиране, много родители започват отрано да занимават децата си с учене. Обществото също оказва огромен натиск върху съвременните родители – всякакви форми на ранна интелектуална стимулация се смятат за добре дошли, все по-рано започват заниманията с четене, чужди езици, аритметика и програмиране. Оказва се обаче, че най-добре се реализират онези, които са развили добри социални умения в детството си.

Наблюденията на учените показват, че е много по-добре да бъде оставено да играе с връстниците си, вместо да прекарва повече време в стуктурирани академични занимания. Уменията да споделяш, да изслушваш, да решаваш конфликти и да си партнираш – това са уроците, които трябва да се усвоят в първите седем години. Защото се оказва, че те гарантират успешна реализация по-нататък.

Включително на академично равнище, по-добре се справят хората с развити социални опитности.

Изследване, публикувано в American Journal of Public Health,  сумира резултатите от 20-годишно наблюдение на над 800 деца, чието развитие е било следено от третата до двайсет и петата им година.

Според резултатите, про-социалните деца са показали по-високи резултати в ученето и са си намерили стабилна работа. „Общителните“ също така се радват на психическа стабилност, ниска вероятност за злоупотреба с алкохол и субстанции.
Няма нищо лошо едно дете да се учи да срича отрано, но много по-съществено е да овладее азбуката на отношенията – оказва се, че това е умението, което най-добре се изплаща с порастването.