Как да изберем най-подходящия хотел

1
Добави коментар
andreykvk
andreykvk

Скоро е времето за отпуски и ако още не сте предвидили лятната си отпуска, е хубаво да се заемете с тази мисия по-скоро. По-благоразумните са запазили евтин хотел още през есенния сезон, като може би са си подсигурили страхотни отстъпки за ранно запазване. Сега лека полека идва претоварения сезон, по време на който се увеличават цените, а наличните места в хотелите стават все по-малки.  Най-вероятно сте избрали най-желаната територия за почивка, нуждите ви не са свършили. Ще ви се наложи също къща или хотелска стая. Вариациите за почивка са различни в зависимост от ранга на обекта. “1 звезда”, “2-звезди”, “полупансион”, “легло и закуска”, “All inclusive” са понятия, с които се запознаваме редовно при ангажиране на място за отдих. Знаете ли какво се таи около тях?
Съгласно Разпореждането за сортиране на методите за подслон, зоните за подслон и зоните за ядене и увеселение, класификацията на всеки отделен туристически обект се обославя на базата на съответствие с минималните задължителни норми за изграждане, подреждане и оборудване, поддръжка, съществуващи услуги и професионална и лингвистична подготовка на хората.
Според тези фактори хотелите могат да са с от “1” до “5 звезди”, мотелите, общежитията, почивните бази, фамилните бази и самостоятелни помещения могат да притежават не повече от 3-звезди. Принципно с повишаване степента на звездите, задълженията към текущия туристически обект да стават повече.
Като пример, в къмпинг, бунгало или хотел с 2* са необходими топла вода, климатизация за санитарните помещения, в стаите да има пердета, гардероб, масичка с огледало, телефон, а услугите, които са налични, са информация, смяна на валута, вещи под рента, пощенски услуги, павилион за сувенири и необходими вещи. Още повече се оказва наличието на почивни бази регистрирани по графата 3*, след което 4 звезди, според сведения на Националния туристически регистър.
Това показва, че един 3-звезден хотел е нужно да съчетава следните характеристики: асансьор, ако постройката е по-висока от три етажа, телефон, минибар, телевизор, кърпи и аксесоари за баня в стаите. Още услуги, които тук се предлагат са изпиране, изглаждане, химическо чистене, румсървиз, преса, повикване на такси и др.
От персонала очаква лингвистична подготовка и специално облекло. Нещото, което отделя 4* хотелски вериги от досега споменатите са: наличието на гостилница със отделени зали, кафетерия, бар и вероятно банкетно-конгресно помещение, закрит или открит басейн за плуване, тренировъчна зала, сауна и лекарски кабинет. Не само за 4 звездните, също и за 5 звездните хотели, се определя, че помещенията е необходимо да са съставени от дневна и нощна част, обзавеждането им да бъде естетическо, изпъстрен с аксесоари, озеленяване и декорация, а на места да има изящтни творби – картини, графики, цветни пана.
В хотелските вериги с “5 звезди” наличните услуги са доста, някои са: солариум, масаж, игрища, боулинг, фризьорски салон и козметика, “Rent a Car” и постоянен румсървиз. Подмяната на бельото и хавлиите е едно от главните нужди на клиентите, но честотата им зависи от категорията на хотелската верига. За обекти, имащи “1 звезда” и 2 звезди, смяната се прави минимум на 3 дни, за 3* на 2 дни, за 4 звезди всеки ден и за 5* според изискванията на клиентите.
Но не само звездите калкулират цената на стаята, а и фактът когато в нея се включва храна, предлаганите хранения са на базата полупансион, пълен пансион или вече доста срещаното “All inclusive”. Много важно е тези неща да се изяснят, понеже по този начин можем да намалим или да пръснем повече от желания ни бюджет.
Най-често хотелските вериги надчисляват в цената на нощувката и закуската. Това важи и за хотелски комплекси от вида ББ (Bed and Breakfast). Полупансионът (HB-Half Board) дава сутрешно хранене и предпочитания за обяд или вечеря на шведска маса. Пълният пансион (FB-Full Board) осигурява по три хранения на ден, а “All inclusive” покрива всички хранения през деня и междинните яденета. Всеки един почивна база определя дали питиетата са включени или посетителя ще да плати допълнително за тях.
Отпуска е и “се къпем” в море от предложения и отстъпки с зарибяващи цени и условия. Където и да решим да летуваме, препоръчително е стриктно да се разгледа всеки аспекто и ако нещо е доста евтино, да сме нащрек.
За запазване на хотел могат да се използват помощта на известни туристически фирми или да се спре на все по-навлизащото средство – индивидуално запазване посредством интернет сайтове. Вече има добро количество такива, които са стъпили на пазара в продължение на много години и биха могли да се използват с голяма безопасност, доста бързо и много лесно. Тези Интернет сайтове също така излагат важна информация във формата на рецензии, които посетители подават след отсядане в хотелската верига. На основание на тези реални рецензии може много бързо да харесаме или да се откажем от даден почивна база.
Обаче където и да почиваме, най-хубаво е да сме в компанията на близки персони и да се отдадем на отпускарските дни. Тъй като това е периода, което сме чакали цяла година, и е потребно, за да получим нова енергия, увереност и позитивност за следващите тъмни и еднообразни дни.
Това е периода, през което належащо трябва да се отпуснем на близкия човек, да се сближим и романтично, на каничка питие по изгрев слънце да говорим. Да обсъждаме всичко, което не сме могли да си споделим през годината или непрекъснатия стрес ни е направил леко чужди. Това е отрязъка от време, когато на воля можем да се забавляваме с приятелите си и да не забравяме, че тези моменти ще са не единствено в техните спомени, но и за нас – възрастните ще бъдат храна за дълго време. Приятна и слънчева лятна ваканция!

Like this:

Like Loading…