Велоергометър и спининг байк

2
Добави коментар
Iva82
Iva82

Какви са преимуществата на велоергометъра пред останалите спортните уреди?

 Какво е спиниг байк и как се използва? Как да отслабнем с велоергометър или спиниг байк?  В тази статия ще отговорим на тези и още няколко подобни въпроси за тези прекрасни фитнес уреди без които не може да мине нито един себе уважаващ се спортист. Днес повечето фитнес треньори  препоръчват използването на велоегометър или спиниг байк в програмата на спортуващите.  От откриването им до сега полезните свойства на тези уреди са изследвани многократно. 

На първо място велоергометъра и спининг байка са кардио уреди с които тренираме сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове. Това са уреди за трениране на физическата издръжливост.   Така се предпазваме  от хипертония, атеросклероза, инфекциозни заболявания, затлъстяване, укрепва мускулите, костите и ставите, както и добавяме антистрес ефект.

Разбира се, всичко това важи при правилна употреба на фитнес уреда и затова е наложително да спазвате основните правила.   Например, ако един човек вече има велосипед, той вярва, че карането на улицата е достатъчна тренировка. В идеалния случай, това е така, но поради различията в климата, мръсния въздух  и пътища, които  не са еднакви през цялата година,  карането не е толкова безопасно и полезно.

Как да си направим програма за тренировка с велоергометър или спининг байк?

Начинаещите следва да започнат с обикновен велоергометър, който позволява да контролирате натоварването. Повечето уреди предоставят възможност за регулиране на програмите, като имитират каране по равно, нанадолнище или нагорнище. Започнете с нормално натоварване. 

Преди това си изберете уред, който да ви предоставя правилната стойка и да ви е удобно, леко приведени, не поемайте тежестта с ръцете си. Облечете леки дрехи, обувки, тениска и шорти, които позволяват свобода на движение и започвайте.

Спиниг байк е уред за напреднали, който имитира карането на скоростен, спортен велосипед и предоставя по-голямо натоварване с ускорен пулс. Поради тази причина се препоръчва за напреднали и професионалисти.   За да имат ефект тренировките трябва да бъдат редовни по график. Създаването на спортен график ви помага да не се отклонявате и да не ви е скучно.   Той трябва да бъде разумен и да съответстват на характеристиките на вашата физика. Работата трябва да бъде 3-4 пъти седмично, но интервалът между сесиите трябва да бъде най-малко един ден, така че да дадете възможност на тялото да се възстанови. Първоначално започнете с петнадесет минутни средни натоварвания на средната програма от велоергометъра. След като свикнете с ритъма можете да преминете към по-дълги тренировки – от 30 минути до един час с постепенно увеличение на натоварването. 

После може да използвате прогрмата за каране по нанагорнище за издръжливост. След това може да си закупите спининг байк защото той предоставя по-добра възможност за измерване на  пулса. Той  трябва да се поддържа не по-малко от 65 и не повече от 80% от максималната си стойност. Някой уреди предоставят възможност за измерване на изхабените калории. 

За отспабване с помоща на тези чудесни фитнес уреди трябва да сме по-търпеливи и постоянни, защото при тренировките първо започват да се образуват мускулите на краката, а после да се топят коремните мазнини. 

 Когато си с наднормено тегло често страдаш от болки в гръбначния стълб – уредът велоергометър може да се намали тежестта върху гърба и ставите, за разлика от бягащата пътечка, която също е много популярна за отслабване.

Кога да не употребяваме велоергометър и спининг байк? Да, ако не обръщаме внимание на претоварването или избираме твърде трудна програма. Често се случва да започнем активно да спортуваме и след 2-3 седмици ентусиазма постепенно изчезва. Мускулите са претоварени и тялото протестира. Тогава фитнес уредите се превръщат в част от обзавеждането. Велоергометъра има противопоказания при хипертония, стенокардия, астма, тахикардия, някои заболявания на костите и ставите, сърдечно-съдови заболявания, настинки и грип.