Гривна Против Уроки Blue

2
Добави коментар
jana.bojilova.1
jana.bojilova.1

Описание на продукта:

Ръчно изработена Гривна Против Уроки Blue от червена промазана копринена връв и PVC мънисто Синьо Око (Назар Бонжук);

Синьо око или така нареченият `назар бонжук` е амулет за прогонване на злите сили и привличане на късмет. Произходът му идва от древните поверия, че хората със сини очи могат да урочасват най-много и носенето на именно такова синьо око прогонва злата сила (на принципа – “клин клин избива”). Поради тази причина в миналото старите турски занаятчии са започнали да правят тези стъклни очи с идеята, че носейки подобно око, то “гледа” директно към  зложелателя и той не може да навреди.
Има различни схващания за назар, но се приема, че той не носи религиозно значение, макар някои да го наричат “Окото на Пророка” или “Окото на Аллах”. Няма специални изисквания за направата на окото, но се счита, че трябва да се носи на видно място (пришивано към дрехите, като бижу и т.н.).

Носенето на червен конец против уроки, лош късмет и проклятия е еврейски обичай, в основата на който стои вярването, че човек може да бъде урочасан (прокълнат) само от погледа на друг човек. Според някои вярвания не е важно как ще се върже червеният конец, но при жените конецът трябвало да се постави на лявата ръка, а при мъжете – на дясната.

 

Гривна Против Уроки Blue