Помага ли коланът за кръста и как да изберем лумбостат – АЛФАМЕДИКА

3
Добави коментар
amedica
amedica

Управлявайки по-голямата част от тежестта на тялото, кръстът се превръща в най-уязвимото място за настъпването на дегенеративни промени. Всяка година хиляди българи се оплакват от болки точно в тази част на тялото. Все по-често болките в кръста се появяват и при по-млади хора. Проучванията показват, че заболеваемостта е около 30%, като нараства от 30 години нататък, за да достигне своя максимум около 55-64 години. Болката в кръста може да се появи не само при хора извършващи тежки физически натоварвания, но и вследствие на обездвижване при хора прекарващи дълго време зад компютър или зад волана.

Как да се преборим с болките в кръста?

Много пъти единственият начин за облекчаване на болките в гърба и кръстът е да се стабилизира мускулатурата в областта, да се спрат вредните навици или да се смени работното място. Често това се оказва непосилна задача, и тогава на помощ се притичва ортопедичният колан за кръста – лумбостат. Не е случаен фактът, че все по-често лекари и специалисти по рехабилитация и кинезитерапия, препоръчват ортопедични колани на пациенти, които се оплакват от болки в кръста. Това се дължи на факта, че когато са качествени и правилно подбрани, те са наистина ефикасни и могат да ви служат години наред.

Лумбостатът или ортопедичният колан за кръста е ортеза, която стабилизира долната част на гърба и дава необходимата сигурност, когато се извършвате ежедневните се дейности, някои от които могат да бъдат вредни за здравето.

Доказано е, че хора, които стоят продължително време на бюро или зад волана, такива, които извършат тежък физически труд, или хора с различни неврологични и ортопедични заболявания усещат облекчаване на болките при носенето на подходящ колан за кръста.

Как да изберем подходящия колан лумбостат за кръста?

Има няколко основно фактора, с които трябва да се съобразите, когато избирате колан лумбостат за кръста. Най-важните са материята, от която е изработен, степента на стабилизация, гъвкавостта, височината и разбира се степента на увреждане.

Нека започнем с материята на лумбостата. Съвременните колани за кръста са изработени от специален еластичен текстил, който не предизвиква алергии и позволява на тялото да диша – способността на материята да извежда топлината и телесната влага навън. Това качество на ластика позволява използването на лумбостатите и през най-горещите дни на годината. Ето и някои от най-добрите лумбостати, които могат да се намерят на българския пазар:

                                             

Степента на стабилизация основно качество, което трябва да се вземе под внимание при избора на лумостат за кръста. Тук определящ е броя на банелите. При различните модели колани за кръста, броят им варира между 2 и 6. Колкото повече са шините (банелите), толкова по-висока стабилност се придава на кръста. При по-сериозните увреждания на гръбначния стълб като дискова херния, се налага по-висока стабилизация. Вижте един лумбостат за кръста с висока степена на стабилизация:

         

Височината на ортопедичните колани за кръста е от огромно значение. Общото правило е, че хора с ръст до 160 см трябва да носят лумбостат с височина около 21 см, а по-високите с минимална височина 24 см.

Гъвкавостта на лумбостат е това негово качество, което ви позволява да се движите, докато го носите. Съвременните лумбостати позволяват висока свобода на движение при максимална стабилност. Предлагаме ви един лумбостат, който перфектно съчетава гъвкавост и стабилност.

Носенето на колан лумбостат за кръста е отлично допълнение към всяка терапия. Много често тези колани се използват още при появата на остра болка, за да стабилизират и поддържат кръста в оптимална позиция и така да отбременят напрежението на мускулите и лумбалните прешлени.