Шамбала Против Уроки Lucky Day

2
Добави коментар
jana.bojilova.1
jana.bojilova.1

Описание на продукта:

Шамбала Против Уроки Lucky Day – ръчно изработена от червена восъчна корда, метален талисман и PVC мъниста със сини очета – Назар Бонжук;

Синьо око-назар бонжук (или „назар бонджук“) е амулет за прогонване на злите сили и привличане на късмет. Произходът му идва от древните поверия, че хората със сини очи могат да урочасват най-много и носенето на именно такова синьо око прогонва злата сила (на принципа – “клин клин избива”). Поради тази причина в миналото старите турски занаятчии са започнали да правят тези стъклени очи с идеята, че носейки подобно око, то “гледа” директно към  зложелателя и той не може да навреди.

Шамбала Против Уроки Lucky Day

Има различни схващания за назар, но се приема, че той не носи религиозно значение, макар някои да го наричат “Окото на Пророка” или “Окото на Аллах”. Няма специални изисквания за направата на окото, но се счита, че трябва да се носи на видно място (пришивано към дрехите, като бижу и т.н.).

Днес традицията с носенето му е свързана по-скоро със суеверията и широкото му разпространение като сувенир за туристите. В Турция на всяко новородено се слага назар за предпазване, защото бебетата са най-податливи на уроки. Понякога към него се добавят и сури или айети от Корана за допълнителна защита. Но размерите и видовете му варират от най-малките за лично носене, до най-големите за окачане в къщите, магазините и т.н. Всеки който е ходил в Турция е виждал колко разпространено е като сувенир и го има на почти всяка сергия.