Функции на кутии за часовници: обяснението на TPD (обороти на ден)

3
Добави коментар
lilqnaantonova
lilqnaantonova

Кутиите за часовници имат различни видове специфични функции за навиване автоматични модели, в резултат на което те работят постоянно. Една от тези функции е да избирате TPD (обороти на ден). Това е броят на завъртанията на диска(или ротора), които са необходими на всеки 24 часа, за да се запази навит автоматичния часовник. Необходимите обороти са различни за различните марки и модели.

Повечето автоматични часовници изискват 600-1000 оборота на ден(TPD). Въпреки това има и часовници, които се нуждаят от по-високи TPD, например 1200-1900 оборота. Всяка добра кутия за навиване предлага функция за ръчен избор на конкретн TPD. Затова можете да избирате необходимите TPD за вашия конкретен автоматичен часовник. Голяма част от тези кутии предлагат място за повече от един автоматичен часовник, като оборотите (TPD) се настойват индивидуално за всеки часовник. В случай, че имате два или три различни автоматични часовника с различни необходими TPD, можете да настроите точните TPD на всеки ротор, така че всичките ви часовници са навити перфектно.

Това наистина зависи от часовника, за който е най-добре да изберете точните TPD. Ако не сте сигурни, не се колебайте да ни попитате или да се обърнете към марката на производителя на часовника. Има и списъци на разположение в интернет, където можете да намерите конкретни подходящи обороти за вашия часовник.

Важна забележка: моля, не се притеснявайте за твърде висок брой TPD (например 1500 TPD когато часовникът изисква 1000 TPD), всеки съвременен часовник има защита от пренавиване.

 

Кутии за навиване на часовници може да разгледате в Timezone24.bg.