Как да си приготвим екологичен перилен препарат у дома?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да си приготвим екологичен перилен препарат у дома?

0.00 / 5

5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Ако имате чувствителна кожа, или сте загрижени за нежната кожа на бебето или на малките деца вкъщи, със сигурност сте премисляли неведнъж за алтернатива на масовите марки перилни препарати. Те съдържат ароматизатори, оцветители и разнообразни вещества, които дразнят кожата и могат да предизвикат алергии, обриви и други здравословни проблеми.

Днес ще споделим 3 рецепти за домашно приготвени перлни препарати, които ще се харесат, както на загрижените родители, така и на привържениците на екологичното чистене.

Течен перилен препарат от сапунени ядки

Така наречените сапунени ядки са всъщност плодове, които растат на дръвчета и храсти от рода Sapindus. Те растат в топлите и тропични области по целия свят. В Индия местните познават сапунените ядки от векове и ги ползват както за почистване, така и в народната медицина. Преди време беше доста трудно да се набавят в България, но сега се продават в биомагазините, а могат и да се поръчат от Zoya.bg.

За почистване се използват изсушените обвивки на сапунените ядки. За да си направите течен перилен препарат са ви необходими:

14-15 сушени сапунени ядки
6 чаши вода
няколко капки етерично масло (по желание)

Натрошете с пръсти сапунените ядки, изсипете ги в тенджера и ги залейте с водата. Сложете на котлона и изчакайте водата да заври. Намалете котлона и оставете течността да ври леко за 30 мин. Ще забележите, че на повърхността излизат леки, сапунени мехури. Изключете котлона и изчайте сместа да изстине. При желание може да добавите етерично масло, за да ароматизирате перилния препарат, тъй като сапунените ядки нямат никакъв мирис. Съхранявайте в хладилник и използвайте вместо нормален прах за пране.

Прах за пране от сапунени ядки за силни замърсявания

Ако често се налага да перете силно замърсено пране, предната рецепта може да се окаже слаба, при борба с петната. Тази рецепта е по-силна при силни замърсявания, но е екологична алтернатива на обикновения прах за пране. Ето и необходимите съставки:

5 сушени сапунени ядки
4 с.л. боракс
5 капки етерично масло (по желание)

Използвайте кухненски робот, или мелничка за ядки, за да смелите обвивките на сапунените ядки на прах. Добавете към тях боракса и етеричното масло и слагайте по 2 с.л. от сместа на всяко пране. Този перилен препарат се справя със замърсяванията, без да дразни чувствителната кожа.

Сух перилен препарат с натурален сапун

Ето и една малко по-традиционна рецепта за екологичен домашно приготвен перилен препарат. Съставките в тази рецепта образуват мощна формула срещу петна и замърсявания и не дразнят кожата. Ще са ви необходими:

1 ч.ч. сода за пране
1 ч.ч. боракс
1 ч.ч. фино настърган натурален сапун

Смесете добре съставките и пресипете праха в буркан. Използвайте 1-2 супени лъжици с връх за 5-6 кг сухо пране. Предимството на тази рецепта е, че сухият перилен препарат е много издържлив и може да се съхранява по-дълго време.

Ако се интересувате от алтернативни начини за почистване на дома, можете да прочетете следните статии:

Как лесно и екологично да почистим пералната машина?

6 рецепти за почистване на дома с лимони.

Оцетът – пръв помощник при почистването на дома.

7 неща, които не бива да чистим с оцет.