Китайски градини с нови измерения, Биляна Бонева, „Зелена светлина“, БНТ

3
Добави коментар
karol77
karol77

Висяща градина в сърцето на Китай. Там, където се е зародила китайската цивилизация. Малкият оазис с вечно свежи растения се намира в Хънан. Провинция с територия малко по-голяма от България и с население… около 97 милиона. Градовете тук настъпват с бързи темпове. Високи сгради заместват селските къщи. Но връзката на хората от Хънан с природата не изтънява. Защото това е една от най-плодородните земи на Китай. И в Хънан се гордеят с това.

Решението им да се справят с бързото нарастване на градовете и замърсяването, са градини от този тип, които раждат най-екологично чистите зеленчуци в провинцията.

Растенията се отглеждат без почва, а се подхранват от естествен разтвор.

“Зеленчуците се отглеждат в полузатворени помещения. Така се пести пространство. Тъй като вътре, средата е много по-чиста, то и зеленчуците са по-чисти. Продуктите вече са тествани в лаборатории. Анализите потвърждават, че показателите са много по-добри в сравнение със зеленчуците, които се отглеждат на открито”, казва Гун Пан, Изследователски институт за отглеждане на зеленчуци.

Има още предимства, обясняват ни агрономите от Изследователския институт. Пести се вода. А и растенията могат да бъдат отглеждани навсякъде, което е идеално решение за бързо разширяващите се градове в  Китай. Липсват вредители, липсват и пестициди. Освен това, при този тип градини винаги е гарантиран висок добив.

Идеята за безпочвено отглеждане на растения е колкото иновативна, толкова и древна. Позната е още от времето на ацтеките и от висящите градини на Вавилон. В Китай я разработват от 70-те години на миналия век. Но напоследък липсата на пространство превръща градините във все по-търсен вариант за отглеждане на зеленчуци. Тези зеленчуци се търсят, независимо, че цената им е по-висока.

Подобни градини са решение и за проблемите с климата, за тежките последици от сушата и наводненията. За това малкият оазис в Хънан идеално се вписва в бъдещето на Китай – страна, която изхранва 20 процента от населението на света.

Автор: Биляна Бонева Оператор: Владимир Богдански