многоЦВЕТЕН :: Google И Болшой почетоха юбилея на звездата на балета Мая Плисецкая

1
Добави коментар
stami
stami

Официален блог Google Русия

20 ноември е ден, в който целия театрален свят отбеляза 90-годишния юбилей на Мая Плисецкая – Прима на Болшой театър. Лауреат на множество премии, талантлива балерина и удиителен човек тя е вдъхновител за не едно поколение артисти и поклонници на балета и продължава да ги вдъхновява.

Мая Плисецкая  

Горда Кармен, темпераментна Кипри, тайнствена хазайка на медната гора, трогателна Аврора – тези и много други роли правят Плисецкая истинска звезда на руската и световна сцена. За тези, които искат да узнаят повече за тези образи, които тя пресъздава на сцената  Google публикува колекция от редки архивни изображения, която можете да разглеате тук. Всички фотографии са предоставени от Държавния Академичен Болшой театър на Русия.

Достъпни са не само снимки в сценичните образи, но и фотографии от личния архив на балерината. Архивът обхваща значителен период от живота на Плисецкая – от 30-те години и приключва с 80-те. Всяка снимка е съпроводена със спомените на самата Прима от автобиографичната книга „Читая жизнь свою…“

На канала на Болшой театър е достъпно видео, в което артисти на балета, в това число и съвременници на примата споделят спомени за нея и нейното творчество.

Искате ли да узнаете повече за творчеството на тази изключителна балерина? Подборката Легендарната звезда на балета на Google Play ще ви помогне да откриете книги за живота и творчеството на балерината, а почитателите на класическата музика могат също и да прослушат фрагменти от произведенията, с които тя се прослави. 

Алла Забровская