Велоергометър или спиниг байк

1
Добави коментар
Iva82
Iva82

 Преимущества на велоергометъра и колко полезен може да бъде той?

Днес не е изненада, че повечето фитнес инструктори горещо препоръчват използването на велоегометър в програмата на спортистите.  От откриването му до сега неговите свойства и влиянието им върху трениращите са изследвани многократно. Най-често този фитнес уред се използва за отслабване и общо повишаване на тонуса.

Ефекта на първо място от използване на велоергометър  е, че с него ние тренираме сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове: този вид обучение се нарича кардио. Поради тази причина велоергометрите принадлежат към групата на кардио уредите.

Лесно е да се заключи, че велоергометъра увеличава цялостната физическата издръжливост.   Какво означава това?   Организмът става по-стабилен и по – трудно се разболявате.

Велоергометъра предпазва от хипертония, атеросклероза, инфекциозни заболявания, затлъстяване, укрепва мускулите, костите и ставите, има анти стрес ефект.

Предимството на всеки велоергометър е, че ви позволява да контролирате натоварването. При това тренировките може да се правят у дома с помощта на специално оборудване или в салона с  професионален треньор.

Какво е спининг байк?

Спининг байк е модерен уред, който прилича на велоергометър, но имитира карането на пистово колело. Това са фитнес уреди за професионалисти и запалени колоездачи, които търсят много интензивни тренировки. Предимството му е, че въпреки многото натоварване той предпазва ставите и е прави тренировката много по-безопасна. Всеки сининг байк ви предоставя по-бързо изгаряне на калориите при много по-висок пулс на трениране.

Тези, които сядат на подобен уред  за първи път, трябва да започнат с разработване на подходяща програма. В противен случай тренировката няма да бъде ефективна, а може и да ви нанесе дори вреда.

Седейки върху велоергометъра или спининг байка не трябва да се напрягате, а стойката ви трябва да е естествена и спокойна. Трябва да бъдете леко приведени все едно карате срещу вятъра.

Много хора се опитват да се подпират на ръцете си, но това е погрешно – ръцете трябва да са спокойни. Натоварването на мускулите на краката, трябва  да бъде еднакво и за двата.

Дрехите и обувките също са важни, въпреки че хората често си мислят, че можете да тренират у дома както си искат. Добре е да сте с леки обувки, заради натоварването на стъпалата и да носите  къси панталони и тениска – те няма да се намесват в движението.

Как да отслабнем с велоергометър или спининг байк?

Велоергометъра е сред най-използваните фитнес уреди за загуба на тегло. В крайна сметка, хората ги купуват предимно  с тази цел, въпреки че трябва да го имате за всеки спорт и във всички случай,  дори и да сте във форма.  Минимум трябва да знаете, че всеки един велоергометър ви позволява да отслабнете с помощта на кардио тренировки. Всички модели  ви позволяват да се отървете от излишните калории, ако дават възможност за достатъчно натоварване. Ако искате да се отървете от коремните мазнини, по-добре използвайте натоварваща тренировка, ако използвате усилията на обикновено колело ще стопите мазнините предимно по бедрата.  

На първо място, тренировките трябва да бъдат редовни за да започне стопяване на коремните мазнини след  нарастване на мускулите на краката.  Най-добре е да си направите график и да се придържате към него, без значение какво ще се случи. Той трябва да бъде разумен и да съответстват на характеристиките на вашата физика.

Първоначално започнете с кратка 15-минутна тренировка на средно натоварване. След като свикнете с ритъма можете да преминете към по-дълги тренировки – 40-60 минути с увеличение на натоварването. Работата трябва да бъде 3-4 пъти седмично, но интервалът между сесиите трябва да бъде най-малко един ден, така че да дадете възможност на тялото да се възстанови.

Благодарение на спазването на някаква система вие няма да скучаете и ще бъдете по-малко уморени. Може да пробвате в течение на времето редуване на тихи периоди с по-интензивни тренировки.

Ако успеете да съчетаете тези тренировки с нискокалорична диета резултатите ще са обнадеждаващи.

На пазара се предлагат велоергометри с различни програми. Така вие може да избирате различни симулации, като програма на автостоп върху хоризонтална повърхност. Тя предлага равномерно, средно натоварване с което е добре да започнете. В последствие може да включите велоергометъра на програма за развиване на по-добра издръжливост чрез симулиране качване по нанагорнище. По-скъпите модели велоергометри предоставят и други варианти.

Важно условие при тренировка със спиниг байк е да имате постоянно наблюдение на честотата на пулса. В упътванията на фитнес уреда ще намерите подробно обяснение за това как да се изчисли, но накратко може да се каже, че пулса трябва да се поддържа не по-малко от 65 и не повече от 80% от максималната си стойност. Такова устройство, като пулсомер, не само ви позволява да контролирате честотата на сърдечния ритъм, но и показва броя на калориите, повярвайте – това е много удобно. Когато си с наднормено тегло често страдаш от болки в гръбначния стълб – уредът велоергометър може да се намали тежестта върху гърба и ставите, за разлика от бягащата пътечка, която също е много популярна за отслабване.

Може ли тренировката на спиниг байк да ни навреди?

Да, ако не обръщаме внимание на претоварването или избираме твърде трудна програма. Често се случва да започнем активно да спортуваме и след 2-3 седмици ентусиазма постепенно изчезва. Мускулите са претоварени и тялото протестира. Тогава фитнес уредите се превръщат в част от обзавеждането.

Спиниг байк има противопоказания при хипертония, стенокардия, астма, тахикардия, някои заболявания на костите и ставите, сърдечно-съдови заболявания, настинки и грип.