Да преоткриеш изкуството чрез рисуване

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

В забързаното ежедневие и огромния информационен поток, които е навсякъде, хората все по-малко отделят време за изкуство. Посещенията в музеите стават скучни, а хората не успяват да задържат вниманието си. В начлото на октомври “Райксмузеум” в Амстердам откри своя мащабна инициатива, която имаше за цел да помогне на посетителите да вникнат в историята и изкуството, за да усетят истинската магия на таланта. В рамките на два месеца музеят предложи на своите посетители различни занимания, свързани с изобразителното изкуство.“The Big Draw”* – международният фестивал за рисуване също беше част от кампанията. “Забравяме да се вглеждаме по-отблизо, а докато рисуваме може да забележим неща, които досега не сме виждали. Хората, които искат да рисуват са добре дошли в “Райксмузеум”, казва Вим Пайбес – генерален директор. Освен за децата, бяха организирани курсове по рисуване и за възрастни, в които хората те се запознаваха отблизо с различните художествени похвати. Освен от велики художници, ентусиастите можеха да почерпят идеи и вдъхновение от изкуството на 3D графитите. В музеят беше опънат дълъг лист хартия, който приканваше всеки човек да нарисува малка част от Холандия като идеята е накрая да се получи огромна панорама. Проектът приключи на 25 ноември, но и за напред всяка събота ще се провежда “Ден за рисуване” и публични уроци по изобразително изкуство. Вим Пайбес казва още, че “можем да видим повече рисувайки”. От началото на кампанията на входа на “Райксмузеум” беше сложен голям банер, “забраняващ снимането”, за да могат хората да се отдадат повече на организираните различни дейности и така да се докоснат до същината на творчеството. Резултатът не е важен, важно е докато рисуват те да се наслаждават и да преоткриват красотата на изкуството.

Преди две години “Райксмузеум” отново отвори врати, след като от 2003 година главната сграда беше затворена за ремонт. От 2013 г., когато музеят отново заработи, той се старае да участва адекватно в развиващия се технологичен свят и едновременно с това да създава разнообразни и интересни дейности и инициативи, които да привличат повече хора и да ги доближават до изкуството, културата и историята. Старанието на всички, които участват в реализирането на проектите не остава незабелязано и музеят се радва на над хиляди посетители годишно.

Хубаво е по-често да си припомняме, че красотата на изкуството храни душата ни по онзи необикновен начин – с тайните на великите художници, с големия талант на всеки от тях, с магията на творбите им и мистерията около тях.

В духа на сюжета и това колко е важно да не загърбваме изкуството – нека не се превръщаме и в “Духовете на музея”.

 *The Big Draw – от англ. – голямото рисуване

(Visited 10 times, 10 visits today)