Целина за тонус и изчистване на токсините

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

За какво е полезна целината според китайската медицина плюс няколко рецепти

Целината е растение, което обича заблатени и влажни места. В диво състояние вирее в блатистите местности на Европа и Азия.

За древните гърци този зеленчук е бил вълшебно средство за подмладяване. И това не е случайно, защото целината е с богато съдържание на минерални вещества като калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо. Тя е и отличен източник на витамините А, К, С, В6.

Това, което я прави уникална, е и фактът, че всяка част на растението е полезна с по нещо за здравето. Годни за консумация са не само коренът, но и листата, стъблото и дори семената.

Изследванията на учените доказват, че целината регулира обмяната на веществата, изчиства токсините и излишните течности от организма. Освен това сокът от корените и листата зарежда с енергия, без да се трупат излишни калории.

Традиционната китайска медицина

поставя целината в групата на храните със сладък и горчив вкус, които имат свойството да охлаждат организма. Тя влияе директно върху меридианите на белите дробове, стомаха и черния дроб. В древните текстове е записано, че този зеленчук успокоява ума, пречиства кръвта, червата и стомаха и регулира работата на черния дроб.

Виж още: Седем метода за пречистване на черния дроб от токсини

В китайската кухня най-често използвани са листата и стъблото на целината, които се консумират сготвени или сурови, разказва Българската редакция на Радио Китай.

За кого е полезна целината?

В традиционната китайска медицина винаги се обръща внимание на храненето, което помага в лечебния процес и възстановяването на организма, както и за поддържането на добро здравословно състояние като цяло.

1. Високо кръвно налягане и високи нива на холестерола

За хората, които имат високо кръвно налягане обикновено са характерни следните симптоми: зачервяване на лицето и очите, главоболие, замайване, запек, повишена емоционалност, лесно се ядосват, не спят добре. Китайската медицина им препоръчва да пият сок от целина и моркови или да добавят целина в салатата.

2. Проблеми с черния дроб

Тези, които страдат от стрес, напрежение и депресия, причинени от проблеми с черния дроб, вероятно се оплакват от следните симптоми: безсъние, много сънища, болка или дискомфорт в долната част на гръдния кош, мигрена. Целината е един от продуктите, които се препоръчва по-често да присъства на трапезата им. А вечер, за да успокоят нервите и подобрят качеството на съня, могат да изпиват по чаша сок от целина с прясно мляко.

3. Излишък от „топлина“ в белите дробове и дебелото черво

Зачервеното лице, усещането за сухота в устата, тъмножълтата урина и запекът обикновено са знак, че в белите дробове и дебелото черво се е натрупал излишък от топлина. Хората с този проблем също трябва да ядат повече целина, защото тя изчиства червата и болестотворната горещина. Едно от препоръчваните за тях ястия е пържената целина с яйца.

4. Повече желязо за жените

Целината е богата на желязо и може да помогне на жените за по-бързото възстановяване след менструалния цикъл. Освен това подобрява състоянието на кожата, връща блясъка в очите и поддържа косата здрава.

Виж още в Kulinaria.bg: Магданоз и целина срещу алкохолна зависимост

Целината е зеленчук, който може да се консумира както суров, така и сготвен. Ето три примерни рецепти:

1. Сок от целина и моркови

Продукти: 1-2 стръка целина, 1 морков.

Начин на приготвяне: Изстискайте сока на целината и морковите в сокоизстисквачка.

Действие: Изчиства излишната топлина от тялото, понижава кръвното налягане.

2. Целина с прясно мляко

Смесете половин чаша прясно мляко и половин чаша сок от целина. Напитката трябва да е със стайна температура.

Действие: успокоява ума и изчиства топлината от черния дроб, подобрява съня.

3. Целина с яйца

Продукти: 1 яйце, 1 с.л. зехтин, 2 стръка целина, сол и соев сос на вкус.

Начин на приготвяне: Запържете яйцето в зехтина и добавете целината. Пържете още три минути. Накрая добавете солта и соевия сос.

Действие: помага за понижаването на холестерола, охлажда тялото.

Внимание: При диария е препоръчително да се ограничи или избягва консумацията на целина.

Бел.ред: А ето и 10 примерни рецепти с целина от българската кухня, които открихме в Kulinaria.bg:
Супа топчета,
Балканска курбан чорба,
Чорбаджийска чорба,
Свинско варено със зеленчуци,
Телешко задушено,
Пълнени чушки с булгур,
Туршия от карфиол,
Леща яхния,
Пълнен шаран,
Детоксикиращ коктейл

Виж още: Как да си направим детоксикиращ ден

Източник: Българската редакция на Радио Китай