BGfootball.com – Българският футбол на едно мястоBGfootball.com – Българският футбол на едно място

1
Добави коментар
motherwell
motherwell

Само два месеца бяха необходими на Юрген Клоп, за да започне да променя мисленето на играчите на Ливърпул

Ливърпул е един от най-титулуваните отбори не само в Англия, но и в света. Спечелил е 18 титли на страната  (преди да стане Висша лига се е наричала Първа дивизия), пет купи на шампионската лига, три купи на УЕФА и десетки други трофеи. От новосъздадената Висша лига през 1991 г. обаче им убягва най-важният трофей – този в Премиършип.  

Вече 25 г. „червените“ не са били  шампиони, няколко пъти бяха много близо, но все нещо не достигаше.  Изредиха се доста мениджъри, но така или иначе титлата  оставаше мираж. През това време вечния враг Манчестър Юнайтед спечели 13 пъти Висшата лига и задмина „мърсисайдци“ по този показател.

От октомври 2015 година Ливърпул назначи Юрген Клоп на мястото на изгонения Брендън Роджърс. Предишният треньор на Дортмунд дойде на „Анфийлд“ усмихнат и  уверен. Това обнадежди феновете, които го посрещнаха като месия, след престоя му в Дортмунд, където за няколко години превърна „черно-жълтите“ в конкурентен отбор в Германия и Европа, без харчене на големи суми и най-важното спечели две титли в Бундеслигата, въпреки присъствието на Байерн Мюнхен. Самият той казва, че иска oтборите му да играят като хеви метъл песен – тактика и игра базирани на скорост и емоция, с дълбока преса, а при отнемане на топката – свирепа контра с по едно докосване. Така играеше Дортмунд, така ще заиграе и Ливърпул, а този стил със сигурност допада на запалянковците.

От както германецът е начело, Ливърпул играе на високи обороти, резултатно и ефективно –  отборът има четири победи, три равенства, и само една загуба във всички турнири и голова разлика 13:6. Две от победите трябва да се отбележат – над шампиона Челси като гост с 3:1 и над  кандидат-шампиона Манчестър Сити с 4:1 отново като гост. Особено във втория мач Ливърпул изглеждаше като любимия хеви метъл на Клоп –  бързи и емоционални. За осем мача и почти два месеца начело германецът успя да бръкне в главите на играчите, те изглеждат по уверени и показват характер. След мача с „гражданите“ Клопо сподели, че на почивката самите играчи не са вярвали, че водят с 3:1 на Сити на „Етихад“, именно с това трябва да се бори той – мисленето на футболистите, защото те са обременени от 25 години „суша“ в Англия.

Въпреки големите изисквания, той не е тиранин, винаги се усмихва, прегръща играчите и е приятелски настроен, така всички се чувстват добре. Феновете са насочили поглед към него, като човекът, който може да донесе така бленуваната титла отново на Анфийлд с подхода, емоцията и вълнението си. А те са гарантирани във всеки мач край страничната линия, висшата лига е неимоверно по интересна с присъствието на германеца в нея.

Дали ще успее ще покаже само времето, но почват да се чуват първите верни ноти от хеви метъл песента…