Първи сме в ЕС по разширяване на обработваеми земи

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Първи сме в ЕС по разширяване на обработваеми земи

This website makes heavy use of JavaScript, please enable JavaScript in your browser to continue comfort use of the website.

Проучване на Евростат показва, че за 10 години, обработваемите земи у нас са се разширили с 60%, докато средният процент на навастване в съюза е 0.1 на сто. Българската асоциация на собственици на земеделски земи изнесе интересни данни за цените на земеделската земя пред последната година. На първо място по поскъпване е Благоевградса област, където цените са се увеличили тройно.
Всъщност тенденцията за увеличение в цените на ниви и пасища се запазва вече четвърта година. Както се очаква най-скъпите земи са в житницата ан България – Добруджа, където през 2014 г. един декар се е търгувал за 1260 лв. От тогава до сега цените в района са се с покачили с около 170 лв. Високо поскъпване има и в Благоевградско – от 388 на 930 лв. за декар.
Заедно с цените расте и обработваемата земя. В България тя се е увеличила с 60% за периода 2003-2013г. За сметка на това дребните стопанства намаляват, но растат размерите на средните ферми и през 2013г. един агропроизводител у нас е обработвал около 183 декара земя. Интересно е, че нашите стопанства са по-големи от обичайните в ЕС, за сравнение – един фермер Рузъния разполага с около 36 декара.

Вашето име

Ваш e-mail