Теди Велинова и д-р Ангел Енчев в Послания на времето на Списание ОК!

6
Добави коментар
infojoker
infojoker

Кой е любимият Ви български филм?

Теди Велинова: Израснах с прекрасните филми на българското кино – „Оркестър без име“, „С деца на море“, „13-та годеница на принца“, „Куче в чекмедже“. Имам любими филми и от по-новото кино „Чужденецът“и „Мисия Лондон“.

Д-р Ангел Енчев: Не бих могъл да посоча само един любим български филм, но „Може би фрегата“ е оставил най-дълбок отпечатък у мен, тъй като на 10-годишна възраст аз и брат ми Невен участвахме в него и изживяхме най-невероятната си лятна ваканция. Сред фаворитите ми са „С деца на море“, „Оркестър без име“, „Двойникът“ и „Време разделно“.

Кой филм никога няма да Ви омръзне?

Теди Велинова: Обичам филми, в чиято история да заживея, дори всичко в тях да е измислено – все пак винаги има частица надежда, нещо от приказките да е реално – „Хари Потър“, „Властелинът на пръстените“, сагата „Здрач“.

Д-р Ангел Енчев: Определено „С деца на море“. Всеки път откривам по нещо ново и се наслаждавам на невероятния комедиен талант на великия Георги Парцалев и на брилянтния сценарий на Братя Мормареви.

Има ли филмов персонаж (независимо дали е от българското или от световното кино), който Ви е вдъхновил истински?

Теди Велинова: Искрено се възхищавам на една историческа личност, чийто живот е обект на много екранизации – Елизабет Първа. Тя е пример, какво може да направи силата на духа и смелостта на една жена – да превърне бедното и опропастено кралство в най-великата и силна империя за времето си – Златния век на Англия.

Д-р Ангел Енчев: Майкъл Корлеоне, изигран от големия Ал Пачино. Впечатлен бях от интелекта на героя, хладнокръвието му, спокойствието и сдържаните емоции, внимателното обмисляне на всеки следващ ход и способността за бързо взимане на животоспасяващи решения, както и предаността му към семейството.

Ако можехте да сте филмов герой, кого бихте избрали?

Теди Велинова: Със сигурност някой, който спасява света от него самия, някой, който да научи хората да бъдат добри. Когато се появи този герой в някой филм, бих искала да изиграя ролята му достойно!

Д-р Ангел Енчев: Майкъл Корлеоне или Хан Соло.

Случва ли Ви се в работата пациент да иска да прилича на любим филмов персонаж?

Д-р Ангел Енчев: Не точно на любим филмов персонаж, но много често пациенти, желаещи да се подложат на ринопластика, носят със себе си снимки на Скарлет Йохансон или Натали Портман.

Любимата Ви книга е?

Теди Велинова: Единствената книга, която съм препрочела многократно, е „Петър Първи“ на Алексей Толстой и бих я прочела отново и отново.

Д-р Ангел Енчев: „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг и „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма.

А любимият Ви цитат?

Теди Велинова: В „Мъдростта на вековете“ имам много любими цитати, които често са ми помагали да направя правилния избор.

Д-р Ангел Енчев: „Великите мъже не са се родили велики, те са станали велики след това“ от „Кръстникът“ на Марио Пузо.

Коя световноизвестна личност ви е вдъхновила и с какво?

Теди Велинова: Има една жена, която освен с безспорната си красота ме е пленила и със смелостта и себеотрицанието си, с борбата, куража и усилията, които полага за бедстващите и гладуващи жени и деца по света – Анджелина Джоли.

Д-р Ангел Енчев: Вдъхновяват ме предимно хора, с които се срещам в ежедневието, а пример за мен винаги са били моите родители. Но ако трябва да посоча световноизвестна личност, това определено ще бъде Махатма Ганди.