Традициите в приготвянето на трапезата за Бъдни вечер

1
Добави коментар
SpecheliMe
SpecheliMe

Традициите в приготвянето на трапезата за Бъдни вечер

декември 2, 2015

by bgstart

Бъдни вечер (Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Наядка) е един от най-светлите християнски празници – вечерта преди Рождество Христово събира семействата на празнична трапеза. По стар български обичай всички ястия на масата трябва да бъдат постни, въпреки че това не е изискване на Православната църква, тъй като 24.12. е последният ден от Рожденственските пости. Задължително е обаче храните да бъдат 7, 9 или 12, тъй като това са три от сакралните числа на древноюдейската Кабала.

Гозбите се приготвят по различен начин в различните краища на България. В някои региони се прави кадене със запален тамян – ритуал, който има за цел да пречисти къщата от зли духове и прокоби. Приготвят се също така ястия като тиквеник (баница с тиква), зелник (баница със зеле), ошав (компот със сушени плодове), баклава, обредник (обредна питка с късмети), варено жито, варен фасул, както и постни чушки и сърми с ориз.

В някои региони на страната се извършва ритуал с поставяне на четири ореха, по един във всеки край на стаята, за да се осветят четирите краища на помещението. Една от традициите включва откъсването на първото парче от обредника да се извършва от най-стария член на семейството. Той извършва и прикадяването с тамян и прочитането на молитвата за благоденствие. Най-възрастният мъж пък разгадава по бъдника каква ще бъде годината.

Необходимо е да се каже, че някои от обичаите за Бъдни вечер в различните региони на България не са православни или християнски, а езически, останали от древните времена.

Един от широко разпространените ритуали у нас е девойките от съответното населено място да поставят парче от обредния хляб под възглавницата си. Целта на обичая е момъкът, за когото желаят да се омъжат да им се яви насън.

Задължително условие е почти през цялата нощ на масата да гори дъбово или крушово дърво – бъдник, което е символ на раждането на Исус Христос със светлината и топлината си. Друго, почти задължително условие според родните обичаи, е всеки на масата да опита всяко едно ястие, за да му върви през цялата година. Традицията повелява цялото семейство да стане заедно от трапезата, като я остави в същия вид до сутринта. Обичаят осъществява връзката между живите и починалите, които според поверието се нагостяват с останалата на масата храна.

Share this post:

on Twitter on Facebook on Google+