Чесънът – панацея за много болести

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Най-често консумираната част от растението е подземната складираща структура, наречена глава. Една чеснова глава се състои от дузина или повече отделни скилидки

Суровият чесън има силна люта миризма, която се омекотява значително при готвене. Суров или сготвен, чесънът се забелязва със силната си характерна миризма.

В състава на чесъна се включват множество полезни вещества като фибри, мазнини, макро и микро елементи, фосфор, манган, йод, магнезий, цинк, сяра. Към всички тях може да добавим и витамини С, В, D, P и етерични масла.

Благодарение на тази широка колекция от полезни елементи, чесънът много често може да бъде използван за лечебни и профилактични цели.

Чесънът и дихателната система
Чесънът много често се използва при лечението на остър и хроничен бронхит, хронична пневмония, астма и други респираторни заболявания. За да се постигне отхрачващ и дезинфекциращ ефект се препоръчва  да консумирате 2-3 смачкани скилидки чесън на ден. Също така може да смачкате няколко скилидки чесън и да ги смесите с овесена каша и разтопена свинска мас. С получената смес разтривате раменете и гърдите. Практиката с натриване с чесън е много полезна при ухапвания от насекоми и най-вече от пчели или оси.

Чесънът и храносмилателната система
Съдържащите се в чесъна хранителни елементи и вещества работят за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Чесънът насърчава работата на активните ензими, спомага за по-лесното храносмилане и събужда апетита. Чесънът също успешно се прилага при борба с глистите. За да се отървете от гадинките може да направите клизма със смес от 5-6 счукани скилидки чесън и чаша вода.

Чесънът и сърдечно-съдовата система
Чесънът успешно се прилага за профилактика и лечение на сърдечни простъпи, инсулт, ниско кръвно налягане. Препоръчва се използването на настойка от чесън: 40 гр. смлян, пресен чесън се смесва със 100 гр. водка, след което кисна 10 дни на тъмно и хладно място. Вземат се по 10 капки 2-3 пъти дневно, 30 мин. Преди хранене.

За профилактика и лечение на хипертония се използва смес от 4 скилидки чесън и мед. Сместа се взема веднъж дневно. Процедурата се прилага два дни, след което два дни се почива. След това цикъла се повтаря.

При атеросклероза е препоръчително да се използва тинктура от чесън: 1 глава чесън се настъргва с ренде, добавя се мед, захар и 1 литър вода. Сместа се затиска, затваря се и кисне в продължение на два дни, след което се приема 3 пъти дневно.