Хранителна непоносимост при деца

2
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

Източник на изображението: pixabay.com/

Броят на децата с диагноза хранителна алергия или непоносимост е нараснала с 50% през последните 20 г. От 2010г, около 8% от децата под 18г имат това заболяване, а 38,7% са имали някакви оплаквания свързани с хранителната непоносимост. Има много научни изследвания за причините за този бум и различни хипотези.
Увеличаващият се брой на децата имащи подобни проблеми се сблъскват и с трудното диагностициране на проблема. При голяма част от тях заболяването протича без видими симптоми.

Най-честите хранителни алергии при децата на възраст 3-6 г са към глутен, яйца, мляко и соя. При по-големите деца и към фъстъци, различни ядки, риба и морски дарове.

Когато се търсят симптомите при хранителна алергия при децата те могат да са различни. От мигновено появяващи се до по-дълги във времето и дори липса на такива. Ако имате алергия към някоя храна това означава, че имунната ви система реагира чрез производство на имуноглоболин Е (IgE), произвеждат се антитела, за да се справи тялото с външните атаки. При завишени показатели означава, че имате алергия към някой от хранителните продукти, с който се храните. Това е първоначалния тест за алергии, който се прави, нужни са разбира се и допълнителни изследвания. Винаги се консултирайте с вашия лекар.

Симптомите, както по-горе описахме могат да имат и външна проява като затруднение при дишане и гълтане, както и разстроен стомах, повръщане и разтройство. При по-сериозните случаи може да се стигне до повишаване на кръвното налягане и до загуба на съзнание. Най-често това се случва при алергични реакции от ядки, фъстъци и морска храна, но има и такива прояви и при непоносимост към глутен.

Чувствителността към определена храна, може да няма познатите симптоми, понякога неразположението, умората, главоболието, болките в мускулите, подуването на корема, както и лесно нараняване могат да са всъщност симптоми причинени от хранителна алергия.
Най-добрият начин да се предпазят децата от хранителна алергия е да се наблюдават внимателно и при първи съмнения родителите да се обърнат към съответния педиатър и ли алерголог. Важно е за родителите да разберат истинския риск от това да се прояви алергичната реакция и да се сведе до вероятността от повторение до минимум. Всяко дете трябва да се храни по правилния начин, ако вече има някаква алергия да се информират учителите в училището и всички останали, които полагат грижи за детето, за да има адекватна реакция при евентуален проблем или ако е възможно да се избегне такъв.
Не бива да се елиминират храни от менюто на детето, с цел да се избегне съответна реакция. Родителите трябва да разговарят с лекаря за препоръки и насоки. Може да елиминирате важни за детето витамини и минерали и така да му навредите повече. Едните храни, трябва да се заменят с други по-подходящи.

Хранителната непоносимост е индивидуална и изграждането на поносимост към определената храна е продължителен процес, който е съобразен изцяло само и единствено с вашето състояние и нужди. Даването на малки дози от храната, за да се изгради поносимост е експериментален процес, при който все още няма доказани положителни резултати.

Винаги търсете второ мнение и най-вече то трябва да е от специалист.

Related

Автор на статии свързани със здравето 🙂

Покажи всички статии от Георги Георгиев