Изразяващ себе си :: Курабии по брандербургски за коледа – история и рецепта

2
Добави коментар
dgeorgieff
dgeorgieff

Това са най-лесните по състав и направа курабии. Когато веднъж опитате тези курабии никога няма да вкусите купешки. Важен е само типа на брашното. Курабията е вид сух тестен сладкиш, обикновено домашен; по-дебел от бисквитата. Този вид сладки се счита, че се произвежда за пръв път в ираноазербайджанския град Табриз, но първите сладки печива възникват в Персия още през 7 век.
Състав на 1 порция:
1. 1кг брашно
2. 1 яйце
3. 1 кисело мляко
4. 1 чаена лъжица сода за хляб
5. 1 порцеланова чаша захар
6. 1 порцеланова чаша олио
При половин порция всичко е наполовина.
Приготвяне: Първо разтваряте чаената лъжица сода за хляб в киселото мляко. Добавяте яйцето и разбърквате, след което изсипвате чашата със захар и бъркате докато хубаво се разстопи. Добавяте и олиото, след което постепенно допълвате с брашното. Следва месене.
След омесването тестото се прави на топчета – средно големи, като обикновено една порция стига за две тави. Накрая топчетата се овалват в ленено семе и най-отгоре се поръсват със захар, но пожелание преди това можете да гарнирате топчетаат с по една ядка бадем.
Запомнете, истинските курабии са възтопчестите такива.

Qurabiya (Azerbaijani: قورابیه Qurabiyə, Arabic: غرّيبة‎, Albanian: Kurabie or Gurabie, Greek: κουραμπιές, Bulgarian: курабия, Persian: قرابی Ghorabi‎‎, Turkish: Kurabiye)