Бил ли е Стив Джобс в България през 1985 г.?

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Възможно е да е ходил във Варна, допуска БНТ

Филмът на Дани Бойл за Стив Джобс е вече по кината и у нас, а по този повод от БНТ разказват една малко известна история за основателя на „Епъл“, останала скрита за публиката.

През 1985 г. Джобс пътува из Европа, а във Варна точно по същото време се провежда форум за търговията и делови контакти между държавите от Изтока и Запада. На нея присъства президентът на „Пепси“ Доналд Кендъл, близък приятел на Стив – а с него е и самият Джобс. Дали всъщност наистина е бил той?

Има древна индийска поговорка, според която през първите 30 години човек си изгражда навици, а през последните 30 навиците изграждат човека – тези думи са изписани на поканата за 30-ия рожден ден на Стив Джобс. Той отбелязва кръглата си годишнина с 1000 гости, сред които софтуерният магнат Бил Гейтс. Годината е 1985-а, месецът – февруари.

Същата тази година се оказва преломна в живота на Джобс. След като е освободен от ръководния пост в „Макинтош“, той тръгва да пътешества из Европа, за да пребори депресията.

Първата му спирка е Париж, продължава през Италия, достига до Съветския съюз, където вече се продава неговият компютър. Дали посещава и България – биографичната книга, по която е създаден филмът на Дани Бойл, мълчи.

Виж още: Какъв всъщност е бил Стив Джобс?

Точно по същото време обаче представители на бизнеса от Изтока и Запада се събират във Варна. Там има и американската делегация. Посреща ги лично Тодор Живков.

Основна тема на разискванията в заседанието на втората работна група бяха възможностите за трансфер на технологии с цел разнообразяване на взаимоизгодната търговия.

Архивите на БНТ пазят лицата на участниците във форума от края на септември 1985 г. – като президента на „Пепси“ Доналд Кендъл, близък приятел на Джобс. И млад мъж – на възраст точно около годините на Джобс тогава, който прилича изключително много на него.

Източник: БНТ / Милена Кирова