Как да почистим дома си преди Коледа?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да почистим дома си преди Коледа?

0.00 / 5

5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Коледа е почти тук! Ако сте домакин на парти или тържество у дома, трябва да се погрижите и подготвите дома ви да е чист и спретнат предварително. Разделянето на задачите, ще улесни процеса на почистване и няма да се налага да претупвате нещата. В тази статия съм ви приготвила най-добрите ми съвети за коледно почистване на дома.

Спалня

Дори и да не очакваме гости за празниците, винаги трябва да се добре подготвени, защото очаквай неочакваното по Коледа. Дали семейството ти ще се появи без предупреждение, или твой стар приятел ще те изненада. Така може да се окажете с повече гости отколкото сте очаквали. Заради това трябва да се уверите, че вашата спалня за гости е готова.

Смяна на спалното бельо, за да чисти и свежи. Вземете чаршафите, завивките и калъфките и ги сложете в пералнята. Можете да сложите вашия любим перилен препарат или да използвате екологичен перилен препарат. Важното в случая е да ги перете отделно от другите дрехи, защото по-малките неща като чорапи например, могат да попречат при хубавото изпиране на спалното бельо.

Обезпрашаване и прахосмукиране. Тази процедура е много важна, особено, ако не използвате стаята много често. Стаите, които не се използват често, събират много прах и често имат неприята миризма. Докато прахосмукирате или обезпрашавате, отворете широко прозореца, за да може да се проветри. Ако желаете, можете да преместите някое растение в спалнята, за да се почуства вашия гост по-комфортно. Ако пък не сте любител на растенията, можете да сложите в една купа портокалови кори с няколко пръчки канела за уют.

Не забравяйте да оставите място в гардероба или в някой шкаф, за да може госта ви да го използва. Уверете се, че сте проверили гардероба добре, защото е идеална територия за отглеждане на мухъл.

Кухня

Ако сте домакин на голямо семейство за Коледната вечер тази година, кухнята наистина ще бъде сърцето на вашия дом. Ето и няколко кухненски задачи, с които можете да се справите в предколедното почистване:

Как да почистим фурната преди Коледа, така че да е готова да се готви, за да може ястията ви да са съвършени. Ако фурната е покрита с малки парченца изгоряла храна, тя не само може да повлияе на вкуса на месото, но може и да започне да пуши, оставяйки един неприятен мирис в къщата.

Почистете хладилника като изхвърлите всичката храна с изтекъл срок на годност или вече развалила се. Изпразнете хладилника, за да имате достатъчно място за продуктите, които ще сложите необходими за Коледнта трапеза.

Погрижете се и за стъклената посуда, тъй като на гостите ви няма да им е приятно да пият от мръсна или замъглена чаша. Един лесен начин да се погрижите за това е да изплакнете стъклените неща в оцет. Не се тревожете за неприятната миризма, тъй като докато изсъхнат напълно, тя ще си е отишла. Ако все пак се притеснявате, сложете няколко капки оцет във верото.

Баня

Едно от най-важните неща, което можете да направите по време на предколедното почистване е да почистите банята. Поддържането на банята чиста е от жизненоважно значение, за да се преодтврати разпространението на микроби. След като я почистите се пострайте през целия празничен период  да я поддържате възможно най-чиста. Ако искате и там да се усеща коледния дух, капвайте всяка сутрин по няколко капки етерично масло в канала.

Всекидневна

Обезпрашаването и прахосмукирането са много важни, за да може за Коледа да имате чист и свеж дом.  Много е важно преди Коледа да прахосмукирате килимите, за да могат децата да седят спокойно на тях и да си играят с техните подаръци от Дядо Коледа. Ако имате черги ги обърнете и прахосмукирайте и от другата страна, за да се премахнете праха.

Както винаги обичам да казвам, че добре организираната работа, е наполовин свършена работа! Все още има достатъчно време, за да се подготвите за Коледа и да я превърнете в един незабравим празник.