Нацисткото злато се оказа измама | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ПОЛША
Нацисткото злато се оказа измама
Определено има тунел и ж.п. линия, но със сигурност няма никакво злато – обявиха полски експерти на специална пресконференция

15 Декември 2015 16:26
0

принтирай

|

текст

Находчиви предприемачи вече продават „златото от Вроцлав“ като сувенир – по 5 злоти кюлчето

Полски експерти не са успели да открият абсолютно никаква следа от „съкровището на нацистите“, което трябваше да се намира в подземния тунел край град Валбжих – съобщи полската телевизия.

На специална пресконференция  днес бе обявено, че започналите на 15 септември усилия за търсене на златото са завършили без успех. Известно е само, че има подземен тунел, но влак няма, а още по-малко залог.

На 31 август губернаторът на воеводството Долна Силезия Томаш Смоларш коментира, че „новите“ доказателства за съществуването на нацисткото злато не са по-убедителни от предишните и поради това се възпротиви на решението на властите да отцепят района. Но въпреки това той не успя да ги убеди да не правят това.

Тунелът е истински, но от злато и влак няма и следа
–––––––––––

В средата на август двама търсачи на съкровища се обърнаха към властите във Валбжих със сензационната новина, че са открили влака със златото, който се намирал в зазидан тунел на 70 м дълбочина. Като доказателство посочиха снимки от георадар. Те заявили, че са абсолютно сигурни в откритието си и че става дума наистина за легендарния влак с нацисткото злато. Властите приели техните твърдения на доверие и предприели мисия по издирването на влака, като междувременно се съгласили откривателите да получат своите 10 процента от скъпоценностите. .

 

There might be a tunnel, but definitely no #goldtrain – @AGH_Krakow
— Exen (@Exen) December 15, 2015

 

През 1945 г. Третият Райх решава да премести заграбеното по време на Drang Nach Osten злато в Берлин от  град Бреслау, който след края на Втората световна война остава в границите на Полша и се преименува на Вроцлав.

Местни жители дълги години разказват легендата, че влакът със златото влязъл в тунела около замъка Ксьонж и така и никога повече не излязъл.

През последните 70 десетилетия са предприемани множество експедиции в търсене на влака и златото, но така и не постигнали нищо. Критиците на тази версия от самото начало твърдят, че всичко това е само плод на въображението и никога не е имало нито влак, нито злато.