Мексиканският Робинзон Крузо отива на съд за канибализъм | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Мексиканският рибар Салвадор Алваренга (36), който учуди света с невероятното си оцеляване в океана, дрейфувайки 15 месеца, трябва да се яви в съда заради иск от $1 млн. Семейството на другия рибар, с който излязъл в открито море Езекил Кордоба (22) твърди, че Алваренга е успял да оцелее в продължение на 438 дни, защото е изял техния син.

Салвадор Алваренга е професионален рибар от Салвадор, който работел в мексиканския пристанищен град  Чокоуитал, провинция Чиапас, в югоизточно Мексико. На 20 ноември 2012 Алваренга решил да излезе в морето за акули, като платил $50 на Кордоба, за да му прави компания. Планирал да остане в морето два дни и след това да се върне на брега. Но още през първия ден излязла страшна буря, с 5-метрови вълни, които преобърнали 7-метровата  им рибарска лодка и тя останала без радиовръзка и без управление. Точно преди да прекъсне комуникацията с брега Алваренга успял да се обади на шефа си и да поиска помощ “Елате, помощ, при нас е страшно” – казал той и това били последните думи, които чули на брега от него.

След което лодката запознала да плува на дрейф и така изминала 12 500 км, докато не стигнала накрая до отдалечен атол на Маршаловите острови, където Алваренаг бил открит и спасен на 30 януари  2014 г. 

Лодката, на която е оцелял Алваренга

––––––––––––

Той разказва по-късно, че страдал от халюцинации, много пъти искал да скочи извън борда, където гъмжало от акули. Двамата оцелели заедно пет месеца, като се хранели с риба и птици и пиели дъждовна вода или кръв от костенурки. Но в един момент Кордоба изял една жива риба и се разболял. По-късно Алваренга открил в стомаха на птицата отровна змия. От този момент той вече не можел да яде сурово месо и всеки път когато хапнел нещо, започвал да повръща. И починал, като преди смъртта си накарал Алваренга да му обещае, че няма да изяде трупа му и ще намери майка му, за да й разкаже какво се е случило със сина й.

Алваренга оставил трупа на лодката още известно време, като продължавал да си говори с него. Но в един момен усетил, че полудява и изхвърлил трупа зад борда. “Непрекъснато ми се привиждаше смъртта и как бавно гасна” – разказва той по-късно.

Но за щастие оцелял и бил открит от рибарско семейство край брега. Първоначално никой не повярвал на историята му, но постепенно фактите са намествали и дори се оказало, че той е прекарал в океана по-дълго от предварителната му версия, в която твърдял, че е излязъл в океана на 24 декември – тоест, един месец по-късно от реалната дата. 

През март 2014 Алваренга посетил майката на Езекил – Росалиа Риос и й предал последното послание от сина й. “Той й разказа, че много е плакал за загубата на сина й и дълго време си е казвал, че не е умрял, а само е заспал” – разказал за медиите тогавашния му адвокат Бенедикто Перлера.

Езекил Кордоба, чиито родители сега твърдят, че той е изяден от Алваренга
––––––––––––

Но през януари Салвадор Алваренга издал книга за своите океански премеждия, озаглавена “438 дни” и след като тя се продала в много добър тираж, изведнъж настъпила драматична промяна. Когато подписал договор с издателите  Алваренга се разделил с Перлера и си наел друг адвокат. Но Перлера решил да си отмъсти, като поискал компенсация от $1 млн. Първоначално той искал парите са себе си, но след като нямал сериозен мотив, той станал адвокат на семейството на Кордоба и така искът вече се превърнал в “кръвнина”, тъй като според тяхната версия Алваренга само благодарение на това, че е изял  момчето.

Семейството вече е убедено, че Алваренга е изял Кордоба, след като много лекари изразиха категорично скептицизма си по отношение на твърденията, че е ял само сурова риба и е пил дъждовна вода и кръв от костенурки. Жан-Ив Шов, френски лекар на далечни плавания, заяви, че не възможно е човек да оцелее толкова дълго с такава диета: “ Храната, която е поглъщал – риби, птици – съдържа само протеини и ако те са полезни за мускулната структура, те не стигат за цялостното функциониране на човешкото тяло, което се нуждае и от въглехидрати. Без захар то не работи и на първо място спират да функционират невроните“, каза д-р Шов.

Повече от странно в този случай, казва той, е „липсата на витамин C, който се намира само в плодове и зеленчуци и водела до голяма смъртност в морето по времето на Христофор Колумб. Обикновено трябва да има признаци на дефицит като опадане на зъби, кървене от венците, изтощение на организма, а той не го показва“, казва той. Което означава, че се е хранел и с нещо друго“