България е дестинация „Красота“, а Красотата е мисия – д-р Ангел Енчев

5
Добави коментар
infojoker
infojoker

Всички сме чували за туризма, свързан с пластичната хирургия. До колко е истина това?

Д-р Ангел Енчев: България определено е привлекателна дестинация за медицински туризъм, свързан с желани корекции във външния вид, тъй като у нас цените са много по-ниски и същевременно качеството на предлаганите услуги е високо. Клиниките ни по пластична, естетична и реконструктивна хирургия са изключително конкурентни. На последния конгрес по естетична хирургия, от който се завърнах преди около седмица, всички демонстрирани хирургични техники и иновативни операции, вече са прилагани с много добър резултат в България. Факт е, че за момента денталният туризъм е най-развит, следван от пластичната хирургия, инвазивната кардиология, офталмологията и ортопедията.

Имате ли пациенти, които пътуват от чужбина, за да се оперират в България, и от кои страни най-често са те?

Д-р Ангел Енчев: Около 45% от пациентите, които се подлагат на естетични корекции в Клиника „Симетрия“, живеят извън България. Държавите, от които пристигат са различни, но най-многобройните желаещи да се възползват от услугите на пластичната хирургия, са от Англия, Италия, Испания, Франция, САЩ и Канада. Получавам запитвания за виртуални консултации и извършвам пластични операции на хора от Германия, Португалия, Швейцария и дори Дубай и Тайланд.

Случва ли се чужденци да идват у нас, за да се доверят на родната пластична хирургия?

Д-р Ангел Енчев: Не всички пациенти си признават, че са се подложили на естетична корекция. Някои казват, че са били на почивка и са си починали добре, правейки си някаква козметична процедура. Именно за това, се увеличава броят на чужденците, които избират да се оперират в страна, различна от тази, в която живеят. Пакетните услуги за чуждестранни пациенти включват всичко – пътуване, настаняване, операция и дори туристически елемент.

Защо България е предпочитана дестинация за този вид медицински услуги?

Д-р Ангел Енчев: Цените на пластичните, естетичните и реконструктивните операции са фиксирани и са почти два пъти по-ниски отколкото в западноевропейските държави. Тази разлика (за сравнение, само консултативният преглед при пластичен хирург в Англия е на цена от 120 британски лири), се дължи не на по-ниското качество на услугите , а на по-ниския стандарт на живот в България.Ние предоставяме на пациентите медицинско обслужване на световно ниво, екипът ни е съставен от високо квалифицирани професионалисти, с изключителни умения и опит. Високото качество на лечение и използваните консумативи дават основно предимство за потенциалното развитие на България, като дестинация за медицинския туризъм, свързан с естетични корекции.

Колко време трябва да отдели един пациент, ако идва от чужбина за интервенция в България?

Д-р Ангел Енчев: В зависимост от планираната интервенция се определя и необходимото време на престой в страната. При ринопластика е задължително пациента да разполага с около 10/12 дни – за извършване на операцията, проследяване на постоперативния процес и провеждане на задължителните контролни прегледи – на 3, 7 и 10 ден, когато се сваля и пластмасовата лонгета от носа. След уголемяване на бюст, чрез поставяне на силиконови импланти, е препоръчително престоят в България да бъде до 2 седмици, но е допустим и по-кратък период. Един от най-често задаваните въпроси е свързан с пътуването със самолет и безопасността на пациента, при наличието на силиконови импланти, но вероятност от повреда на импланта, поради налягането напълно се изключва.При операции с по-голям обем (абдоминопластика и фейслифт в комбинация с блефаропластика) съветвам пациентите да предвидят около месец, преди да се завърнат в държавата, в която живеят и работят.

Кои са най-желаните операции и на колко интервенции едновременно може да се подложи пациента?

Д-р Ангел Енчев: Най-желаните оперативни интервенции, на които се подлагат пациенти, живеещи извън България, са ринопластика (пластика на нос), фейслифт (пластика на лице), в съчетание с блефаропластика (пластика на клепачи) и уголемяване на бюст, чрез поставяне на силиконови импланти. Възможно е извършването на две или повече интервенции в комбинирана операция, като съчетанието им зависи от обема и областта на тялото, която ще бъде коригирана. Най-често се съчетават ринопластика и уголемяване на бюст, както и блефаропластика с уголемяване на бюст при жените и отопластика с ринопластика при мъжете. Друга честа комбинация и при двата пола е фейслифт с пластика на клепачи и липосукция на тяло (за скулптуриране и оформяне на корем, ханш, талия, седалищни части, бедра, колена, прасци и глезени).

Как преминава възстановяването на пациент, преминал през една или повече от една интервенции?

Д-р Ангел Енчев: Възстановяването на организма, след извършване на една или повече естетични корекции, е индивидуално при всеки пациент, в зависимост от общото здравословно състояние и старателното и стриктно спазване на постоперативните инструкции, дадени от хирурга при изписване от болничното заведение. При различните интервенции следват различни и специфични грижи, които е необходимо да бъдат полагани в домашни условия. Доверието между лекар и пациент е ключов фактор и ако пациента избира да се довери на хирурга за извършването на желана интервенция, то при възстановителния период хирургът е този, който се доверява на пациента.

Зимата вече е тук. Има ли неподходящи интервенции за този студен сезон?

Д-р Ангел Енчев: Няма препоръчителен или неподходящ сезон за извършването на пластични операции, извършват се целогодишно. Дори някои от интервенциите (Laser Resurfacing или Дермабразио) се препоръчват за извършване през зимния сезон, за да няма излагане на преки слънчеви и ултравиолетови лъчи.

До колко възстановителният процес се влияе от сезона?

Д-р Ангел Енчев: Процесът на възстановяване, след пластична операция, не се влияе от сезона, а от фактори от различно естество – вид и обем на интервенцията, общо здравословно състояние, режим на хранене; прием на медикаменти, тютюнопушене, носене на задължителните, поставени в болничното заведение, спортен сутиен, ластичен колан или лонгета, избягване на тежки физически натоварвания, психически стрес, разбиране и подкрепа от страна на близките и семейството. Възстановителният период, след извършване на естетична корекция е до три седмици от операцията, в зависимост от индивидуалните особености на организма, но за достигането на т.нар. „краен резултат“, понякога са необходими до шест месеца, докато тялото се възстанови напълно и приеме новата си форма.