Котаракът Барсик се кандидатира за кмет в Русия | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

#КОЙ? КОТКАТА?
Котаракът Барсик се кандидатира за кмет в Русия
Столицата на Алтайския край бе разтърсена от политически скандал

16 Декември 2015 18:47
0

принтирай

|

текст

 

В Барнаул се развихря скандал около избиратено на нов градоначалник на централния град в Алтайския край на Сибир – съобщава Газета-ру

В града, намиращ се на 2200 км източно от Москва се подготвя нова „революция на декабристите“, които не искат да ги управлямат повече корумпирани политици, мошеници и шуробаджанаци.

На 22 декември трябва да бъде назначен нов кмет на града, след като досегашният Игор Савинцев, встъпил в длъжност през 2010 бе принуден да напусне поста си предварително, след като стана подсъдим по обвинение за злоупотреба със служебно положение и присвояване на 11 млн. рубли (€144 000). През август той подаде оставка „поради болест“.  Предишният градоначалник Владимир Колганов също не приключи мандата си и отиде в затвора по обвинение в извършване на углавно престъпление.

Гражданите на Барнаул не могат да избират пряко своите градоначалници, но решиха да демонстрират на политиците, че не са безгласни избирателни единици и организираха Интернет „предварително гласуване“ за кандидатите за поста. Резултатите от вота бяха съкрушителни за действащите политици – с 90.6 процента (3885) безапелационно победи сиамецът Барсик! Който след това гражданите обявиха Барсик за своя кандидат и сега Барнаул е залят с негови „предизборни платаки“. 

Инициативата бе подета  от групата Алтай Online на руската социална мрежа ВКонтакте. Инициаторът се представя с превдонима Алтайский Сеятел и първоначално просто написал свой коментар за предстоящия избор. Накрая той завършил с думите: „По-добре да гласувам за моя Барсик, отколкото за поредния политически изрод“. 

Веднага събрал над 10 000 likes и така му хрумнала идеята за кандиатурата на сиамеца. „Разбира се, нямаме шансове да бъдем избрани“ – споделя в интервю за Газета.ру Алтайский Сеятел. Но пък можем да създадем прецедент и да създадем нова публична избираема длъжност  – „народен кмет на града“.

Вече са готови предизборните лозунги за Барсик: „Ако не е Барсик, тогова #Кой!“ или „За Барсик не гласуват само мишките“ или „Който е за Барсик – значи е за здравия смисъл“.

Но за да бъдат поставени те на ключови места из целия град са необходими средства – според предизборния ценоразпис – 15 000  рубли. зосега обаче са събрани само 1050.

 

 

 

 

 

Това не е първият случай, когато котка е кандидат са висш държавен пост. Още император Калигула най-напред обявил коня си Инцитат за гражданин на Рим, след което го назначил и за сенатор. 

През 1938 г. магарето Бостън Къртис било избрано за член на избирателния комитет на град Милтън, щат Вашингтон. Застъпник на магарето бил кмета на града, който искал по този начин да провери дали членовете на избирателната колегия се отнасят достатъчно сериозно към задълженията си. За магарето гласували 51 души и така то получило най-много гласове, което означавало, че ще бъде кандидатът на града от Републиканската партия за местните избори. 

 

 

 

 

 

 

#ЗаБарсика #БарнаулЗаБарсика

A photo posted by Кот Барсик (@barsikbarnaul) on

 

Dec 13, 2015 at 11:11pm PST

 

 

–––––