Броят на банките, предлагащи по-ниски лихви по кредити и депозити, нараства

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Броят на банките, предлагащи по-ниски лихви по кредити и депозити, нараства

От БНБ прогнозират тенденцията за спад на лихвените проценти да продължи и през първото тримесечие на 2016 година.

2015-12-17 10:32:00

2015-12-17 10:32:00

Броят на банките, които сключват нови депозити при лихвен процент в интервала до 1% и в интервала между 1-2% се увеличава, спрямо броят банките, предлагащи лихвен процент в интервала 2 до 3%. Това отчита от Българската народна банка. Разпределението по банки показва, че към септември 2015 година средният лихвен процент на превишава 3%.

Данните на БНБ за периода юни-септември средното лихвено ниво се понижи с 13 базисни точки до 1,54%.  Лихвените проценти на новите срочни депозити продължават да вървят надолу без значение от валутата, в която се отпускат. От банката уточняват, че при депозитите в долари има по-малък спад, отколкото тези в евро и левове. По-голямата част от депозитите на фирмите и домакинствата са в левове. Влоговете в чуждестранна валута остават без промяна при 42,7%. Основна част от тях са направени в евро.

През третото тримесечие, броят на банките, които предлагат лихвени проценти по нови жилищни кредити в евро също е нараснал до 10%. През май 2015 година броят им е бил 7, а през септември 2014 година е имало 4 банки, които са давали лихви по жилищни кредити в евро до 6%. Към септември тази година само две банки са отпускали заеми при лихви в интервала 7-8%.

Данните на БНБ очертават тенденция за спад на годишния процент на разходите (ГПР) през деветмесечието на 2015 година за по новоотпуснатите кредити за домакинства се запазва и при потребителското и при жилищното кредитиране. От началото на 2015 година намаляват както лихвените, така и нелихвените разходи и при двата кредита. Към септември ГПР по потребителските кредити се равнява на 11,6%, а по жилищни – на 6,7%.

Като цяло основният фактор според БНБ за продължаващия спад на лихвите по нови кредити е запазващата се слаба кредитна активност в условията на нарастващи ликвидни средства в банковата система.

От централната банка очакват лихвените проценти да продължат да падат и в първото тримесечие на 2016 година.