Как бързо и лесно да почистим прозорците у дома?

1
Добави коментар
cleanhelp
cleanhelp

Винаги, когато дойде момента за почистване на прозорците, ни се иска по някакъв начин да избягаме или да прескочим този момент. Намираме всяка една друга дейност за по-приоритетна или по-приятна, само и само да не ни се наложи да мием пак прозорците. Замисляли ли сте се колко по-лесно и по-бързо би било, ако при почистването на прозорците използвате препарат, който можете сами да приготвите у дома? Така ще си спестите часове стоящи пред рафтовете в магазина, докато се чудите кой пореден препарат за прозорци да изберете. Прочитайки етикетите със съдържанието си мислим: „Сигурно и той ще оставя мъглявини и няма изобщо да чисти и ще бъде поредния безполезен препарат на рафта в килера!“

Приготвянето на домашен препарат за измиването на прозорците е много лесно, освен това ще ви отнеме само няколко минути, а след това резултатът ще бъде поразителен. Най-хубавото е, че всички необходими съставки ги имаме в къщи.

Как да приготвим препарата?

Необходим ви е средно голям съд като го напълнете с 1,5л. или 2л. вода. След това добавете 1 чаша спирт, който спокойно можете да закупите от близката аптека за няколко стотинки, ако не е наличен у дома. Спиртът освен, че действа като дезинфектант, но и в по-студените дни не позволява на водата да замръзне. Към разтвора добавете и 2-3 супени лъжици оцет и няколко капки препарат за миене на съдове. След като разбъркате домашно приготвения разтвор, може да добавите и няколко капки етерично масло в любим за вас аромат. Етеричното масло освен, че ще помогне при почистването на прозорците, ще придаде много приятен аромат, който ще се задържи и след почистването.

Вече домашния препарат за почистване на прозорци е готов и го изсипете в един пулвелизатор или често наричаната от нас пръскалка, за да ви е по-лесно при измиването на прозорците. Ще са ви необходими и ще няколко неща, за да сте вече напълно готови и въоръжени, за да направите стъклата ви чисти и бляскави. Подсигурете си микрофибърна и полираща кърпа, ако не разполагате с такива у дома, можете да вземете една или две памучни кърпи. Вземете и кухненска хъртия или вестинк. Добавете и гъбичка с лек абразив, за да не надерете стъклото, ако прозорците ви са по-силно замърсени.
Време е за почистване …

От тук нататък процедурата по почистването на прозорците ви е доста добре позната. Напръскайте стъклото с домашния препарат. Ако са ви по-силно замърсени използвайте и гъбичка, за да разтъркате препарата по-добре. След това вземете микрофибърната или памучната кърпа и оберете препарата и замърсеността от прозорците. За да станат стъклата още по-бляскави ги полирайте с полиращата кърпа или с кухненска ролка, но може да използвате и вестник.

Ако искате да си спестите голяма част от физическите усилия, може да си купите от инструментите за почистване на прозорци. Като в този случай след като напръскате с препарата, разтъркайте с гъбата, а след това издърпайте с гумата, която е от другата страна. Но имайте кърпа под ръка, за да може да попиете след използването на гумата, както и да забършете и самата гума.

Домашно приготвения препарат освен при почистването на прозорците, можете спокойно да го използвате и за почистване на стъклени маси, врати, рафтове, огледала, както и за стъклата на душ кабината. Освен това ви дава и сигурност за здравето ви, което е доста важно, защото в себе си не съдържа никакви химикали и даже не е нужно да използвате предпазни средства като ръкавици. Така ще почистите безупречно своите прозорци по-лесно и по-бързо, а и ще спестите и някой друг лев, в купуване на неефикасни почистващи препарати.

Дами, ако вече изчистихте прозорците, може да се отдадете на заслужена почивка на дивана с чаша кафе, наслаждавайки се на една кристална картина. Ако дивана ви е кожен тук може да научите повече начини, за да задържите неговата красота.