Оформяне контура на лицето

2
Добави коментар
Lisandra
Lisandra

Връщайки се назад във времето бръчките и първите признаци на стареене са били признак нa по-силен характер и мъдрост. Днес, те често се определят като явни напомняния, че процеса на стареене е в ход. Ето защо не е изненадващо, че според статистиките на Американската асоциация на пластичните хирурзи (ASPS) и на Американското дружество по естетична пластична хирургия (ASAPS), е имало 11,7 милиона процедури, извършвани в Северна Америка през 2007. Почти половината от всички процедури (46%) се извършват на хора на възраст между 35-50 години, което предполага, че ние се движим към модел на превенция и поддръжка, а не на корекция.

Какво е красотата днес?

Днес, естетичната дерматология има непрекъснато разширяваща се гама от възможности за различни процедури за подмладяване. Дерматологичните процедури може да включват инжекционни филъри, ботулинов токсин, пилинги, мезотерапия и други. Изключително популярен вариант включва инжектиране на дермални филъри за лицето, контуриране и увеличаване обема, като заместител на инвазивни хирургични възможности.

Изключително предизвикателство пред естетичените дерматолози в днешно време, е да се преразгледа начина, по който се възприема традиционното лечение за стареене на лицето. За да се постигнат оптимални резултати, за да се предостави на пациентите по-младежки, по-мек вид, който едновременно трябва да е симетричен и хармоничен. За тази цел, не трябва да се слагат рамки, както и да не се поставя фокус само в коригиране на отделни бръчки, линии или гънки, а да се разгледа лицето в неговата цялост.

Лицето и неговите форми…

Лицето губи обем, образуват се гънки, кожата започва да се отпуска неравномерно. Задължението на лекаря е да има „двойно виждане“: първо, да бъде в състояние да види ясно областите, в които има загуба на обем и да покаже тази загуба на пациентите, и второ да бъде в състояние да визуализира това, което ще се постигнe с предлаганата процедура.

Генетичната предразположеност, вътрешния и външен начин на живот, пол, раса, вид на кожата оказват влияние на начина и степента на остаряване при хората. Поради тази причина лекарят трябва да има индивидуален подход към всяко лице, за да се избегнат нежелани естетически резултати.

Всяка област на лицето има своя специфичен начин на стареене.

В зоната на челото, клиничните признаци на стареене може да включват статични бръчки и линии, които се влошават с мимики, мимически бръчки, загуба на обем, както и признаци на фотоувреждане.

Средната лицева зона – бузите и скулите, са уязвими по отношение на лека до тежка загуба на обем, със или без бръчки. Тези промени най-често са асиметрични от двете страни на лицето.

Долната трета на лицето, обхваща периоралната област, устните и брадичката. Назолабиалните гънки се задълбочават. Устните, които могат да бъдат особено уязвими към многото причини за стареене, могат да загубят обем, форма и височина. Над горна устна се появяват малки бръчки,особено видими при говорене. Особено важно за всички зони, както и двете страни на лицето е да бъдат в хармония. Всяка зона може да се нуждае от индивидуални техники за подмладяване.

Например, скулите и назолабиалните гънки може да бъдат най-добре повлияни чрез увеличаващи обема техники. Чрез апликация на филър в устните може да се възстанови контура и да се създаде обем. Симетрията е задължителна: горните и долните устни трябва да бъдат балансирани, за да не се губи естествения вид на лицето и да не се стига до ефекта ,,патешки устни”.

Кое е правилното решение?

Решения за третиране са базирани на тежестта на стареене и дали бръчките се дължат на мимики. Разбираемо, за да се постигнат по-високи резултати при по-дълбоките бръчки се изисква по-голямо внимание, отколкото тези, които са повърхностни, които от своя страна обикновено са свързани с по-ранна възраст. Разработването на план, избор на пълнители и брой процедури осигурява на пациентите по-предвидими резултати и води до по-хармонична и естествена визия.

След като лекарят и пациентът са взели решение за увеличаване на меките тъкани, като най-подходящият вариант на лечение, те трябва да обсъдят избора на запълващия продукт и дали тези процедури ще бъдат използвани самостоятелно или в съчетание с други подмладяващи такива, като например пилинг, мезотерапии или ботулинов токсин. Има много фактори, които влияят на избора на продукт, за това трябва да се обсъди с пациента кой продукт е най-подходящия за него, като се обясни тип, дълготрайност (3-6 месеца или повече), какъв ще бъде крайния резултат с различните пълнители, цена и др.

При някои пациенти, оптимален резултат може да се постигне чрез третиране на множество зони на лицето в едно посещение. Този подход създава по-добра хармония и баланс, подобрява се естетичния вид и повишава удовлетвореността на пациентите. Важно е също така да се използва адекватен продукт по време на първоначалната сесия на лечение, за да се увеличи времевия интервал между ретуш или процедури за поддръжка. Една от най-големите грешки, които се правят е „препълване“ на лицата на пациентите, след като е запълнен обема на лицето преди няколко месеца второто третиране не е необходимо да бъде със същото количество продукт. Пациентите никога не се нуждаят от същото количество, както при първоначалното запълване на обем, освен ако не са посещавали лекаря си в продължение на години.

Общата цел на подмладяване на лицето е да се предостави на пациента по-мек, по-младежки вид. Резултатът трябва да бъде лице, което изглежда балансирано и хармонично. Добрия дерматолог трябва да бъдат добре информирани за различните опции дермални пълнители, техники на инжектиране, както и комбинирани терапии, за да се осигури на всеки пациент оптимален резултат.

С цел оптимизиране на резултатите, в днешно време трябва да се направи преоценка на подхода ,,да се попълни бръчката”. Трябва да се прецени индивидуалното излъчване, емоционалния заряд и хармония на всеки пациент за да се предложат процедури, които ще отговарят на индивидуалните нужди на всеки. Пациентите трябва да бъдат удовлетворени от резултатите, когато се погледнат в огледалото след проведените процедури, но околните хора да не разбират за намесата на естетичната медицина.

С уважение: Петрана Каляшева

 За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.