Коледни специалитети от света

20
Добави коментар
efrea
efrea

С наближаването на коледните празници всички започват да обмислят менюто за коледната трапеза. Традиционните български ястия са великолепни, но защо да не хвърлим поглед и върху кулинарните празнични обичаи и на други държави. Разнообразието винаги е добре дошло. Ефреа направи разходка до всички краища на света, за да ви запознае с по-интересните кулинарни традиции в Коледната нощ.

Какво по-хубаво от една интернационална коледна трапеза?!

Южна Италия

Според местните обичаи в южната част на Италия на Коледа се приготвя риба. Разнообразието е голямо –  осолена риба треска на тиган или печена с картофи, вкусни миди или рибена чорба. Разбира се, те са подправени с червено вино и много зехтин. Хлябът Алтамура пък се счита за един от най-вкусните италиански хлябове.

Празничният обяд започва с паста подправена с домати и сирене рикота форте, продължава с риба или агнешко месо. Десертът е Панетоне – това е сладък хляб, който наподобява козунак, но разликата е, че не изисква много месене, а дълго втасване. Обикновено този десерт се приготвя два-три дни – след като се направи закваската, се оставя да втасва почти цяло денонощие. Към тестото се добавят настъргани портокалови кори и стафиди.

След като вечерята приключи цялото семейство остава около масата. Сервират се  Самбука (италиански ликьор) и купа с мандарини и всички започват да играят на карти.

Традиционен италиански коледен десерт панетоне

Франция

Френската коледна вечеря е известна като Le Réveillon, тя започва след полунощ на Бъдни вечер и продължава до изгрев слънце. Вечерта е изпълнена с танци и изобилие от вино. Това е и нощта, в която всички французи показват своите кулинарни умения.

Трапезата включва стриди на скара, пушена сьомга със сметана, аспержи, прочутите миди в сметанов сос и дори печена гъска.

В южната част на Франция, в региона Прованс вечерята завършва с 13 десерта. Това са 13 малки десерта от сорта на сушени сливи, стафиди и нуга, които остават на масата в продължение на три дни. Интересен десерт е „Бюш де Ноель“ или Коледно пънче – сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, който наподобява традицията за Бъдника, който гори цяла нощ на Бъдни вечер. Този десерт също събира цялото семейство около трапезата. 

Bûche de Noël или Коледно пънче се приготвя във всяко френско семейство на Коледа. 

Чехия

Тук коледната вечеря включва рибена чорба и пържен шаран, който се сервира с картофена салата. Те се приготвят от предишния ден. За десерт се сервират много бонбони, бисквити, ябълков щрудел, както и т.нар. „ваночка” – козуначена пита. На масата винаги сядат четен брой гости, за да не се допуска лошият късмет в къщата.  

   В Чехия на Коледа се приготвя ваночка

Норвегия 

В Норвегия много семейства започват коледните тържества още от 23 декември, това е т.нар. „Малка Коледа”. Тогава се украсява коледната елха и се сервира сладък оризов пудинг (risengrynsgrøt), в който има скрит бадем, който открие ядката печели марципаново прасе. 

На Коледа, когато стрелките на часовника ударят 17ч. празничната вечеря започва. На трапезата се сервират печено свинско и агнешко, гарнирани с картофи и кисело зеле. Маринованата херинга също заема традиционно място на коледната трапеза.  Специално място заема и гльогът, което е норвежкият вариант на греяно вино. Десертът е kransekake – стъпаловидна торта, приличаща на елха. Съставките на тази торта са пудра захар, белтъци и бадеми. Този десерт винаги се украсява с малки норвежки флагчета.

  Кransekake – традиционен коледен десерт в Норвегия

Перу

В Перу в навечерието на Коледа цялото семейство се събира около трапезата, където основното ястие е печена пуйка, пълнена с говеждо и фъстъци, украсена с череши и ананас. А гарнитурата е печени картофи и ябълков сос. Традиционният коледен десерт и тук, както и в Италия е панетоне, който винаги се сервира с чаша гъст горещ шоколад. 

Горещият шоколад е неизменна част от коледните тържества

Филипините 

Във Филипините Коледа е един от най-прочутите и очаквани празници. Свързва се с една истинска кулинарна фиеста. Трапезата се отрупва с queso de bola – топка сирене, сирене Едам, сладък хляб, познат като ensaymada, горещ шоколад, както и един от най-прочутите филипински специалитети puto bumbong – лилав ориз, запарен в кух бамбук. Това ястие се поднася със смес от захар и кокос. Всичко това се сервира на маса отрупана с най-различни плодове.

 Puto bumbong – типично коледно филипинско ястие

Зимбабве

В Зимбабве коледните празници са през лятото, трапезата е отрупана с плодове и sadza – хляб от царевично брашно и вода. Основното коледно ястие е пиле с ориз. 

  В Зимбабве приготвят хляб sadza. Той се прави само от царевично брашно и вода.   

Това са само част от интересните коледни кулинарни традиции по света. Всяка култура си има свои обичаи, но това, което обединява всички е семейният дух, който събира цялото семейство около коледната трапезата.

И помнете, чудесата на Коледа се случват само на тези, които вярват в тях и ги очакват с отворени обятия! 

Виж и другите статии за lifestyle,  модни тенденции, конкурси, новини и събития в блога на efrea.