Как да забременея: 11 съвета от испански лекари

1
Добави коментар
imotigenoff
imotigenoff

 

Какво съветват няколко лекари от Испания в популярната книга „Искам да бъда майка. Тайните на плодородието“. Тук ще структурираме едно кратко резюме, което (надяваме се) ще помогне на много жени да поемат по пътя на забременяването, без страх от провал.

„Една жена има най-голям шанс да забременее само по време на овулацията всеки месец (изчислете тук), така че е препоръчително да се определи възможно най-точно кога е тя. Но дори да се знае с точност, шансът не е на 100%. Ако една жена под 35 години, опитвайки не успява да зачене в рамките на една година, тя трябва да посети гинеколог, за да изясни проблема. Ако сте на повече от 35 години, срокът в който трябва да потърсите лекар е 6 месеца.“ Тези цифри Ви се виждат противоречиви? Разберете всъщност какво пречи на една жена да забременее.

Започваме със 7 мита, които се опровергават в книгата:

 1. Лесно е да се забременее. НЕ е! Една от всеки шест двойки (15%) имат проблеми със забременяването. От друга страна едва 20% от двама напълно здрави мъж и жена, които правят секс без предпазни средства, ще получат това, за което мнозина бездетни майки копнеят.

2. Колкото повече секс, толкова по-голям шанс за забременяване. Това не е вярно. Според д-р Антонио Гарсия Веласко Хуан в книгата си „Искам да бъда майка. Тайните на плодородието“ (Quiero ser madre. Según explica),  двойка, която иска бебе, трябва да прави секс до 2-3 пъти седмично, защото колкото по-често се прави секс, толкова по-ниско става качеството на спермата. 

3. Повдигнете краката нагоре след секс, за да забременеете по-лесно. Лъжа!. Няма научни доказателства в подкрепа на тази позиция или други причини да се влияе на яйцеклетката и сперматозоидите по този начин.

4. Пушенето влияе само негативно на плода, но не и на самото забременяване. Не е така. Както е обяснено от д-р Антонио Гарсия Веласко Хуан, директор на IVI клиника в Мадрид, жените пушачи, търсещи бременност, са много по-предразположени към безплодие.

5. Мога да забременея само по-време на оргазъм. Не е вярно. Когато жената получава оргазъм, в половата и система настъпват определени контракции, които подпомагат движението на сперматозоидите, но не непременно. Оргазмът не е решаващ фактор в забременяването!

6. Майка мога да бъда на всяка възраст. Невярно! Въпреки че асистирана репродукция се разви значително през последните години и това е технически възможно, установените в клиниките граници на плодовитост обикновено са до 50 години.

7. Абортът значи безплодие. Не би трябвало да бъде така!. Много аборти се случват, защото ембрионът е имал проблеми. В действителност, 80% от жените, които имат аборт, забременяват успешно през следващите години.

А сега вижте какво съветват лекарите в книгата:

Правете секс през целия месец. Важно е да не се изпуска овулацията, но жената може да забременее и в другите дни от месеца, дори и когато е в цикъл (научете повече…).
Избягвайте физически и психологически стрес, тъй като някои проучвания го асоциират с повече проблеми със забременяването.
Спете достатъчно и почивайте оптимално.
Препоръчително е да се обърне внимание на храната. Витамините B,C и E, както и цинк и селен подобряват качеството на спермата.
Ограничете консумацията на кафе. Поемането на твърде много кофеин (повече от три чаши кафе на ден) може да повлияе на способността Ви да забременеете.
Практикувайте леки упражнения редовно. Физическата активност стимулира кръвообращението, намалява стреса и подобрява плодородието, но не претоварвайте тялото.
Направете ранен скрининг за полово предавани болести. Много от тези болести са асимптоматични и може да доведат до стерилност.
Без тютюнопушене. При жените пушенето може да доведе до ограничена плодовитост и нарушения на менструалния цикъл, а мъжете намаляват качеството на спермата.
Избягвайте да пиете алкохол. Превишаването на алкохола пречи на плодородието.
Не използвайте лубриканти по време на секс, тъй като веществата, които те съдържат, могат да убият сперматозоидите или да намалят тяхната скорост.
За една жена с нередовен менструален цикъл, понякога са полезни някои билки, които имат положителен ефект върху регулиране на цикъла, но винаги трябва да се консултирате с гинеколог за това дали да ги приемате.

!Съветваме Ви да прочетете повече и за фолиевата киселина (витамин В9) – основен помощник в забременяването. а за отношенията между мъжа и жената – в нашата категория „Тя и Той“

Източник: „Искам да бъда майка. Тайните на плодородието“ (Quiero ser madre. Según explica)

Превод: Мария Иванова