2015 г.

5
Добави коментар
borsi
borsi

Това означава, че 56% от милиардерите са загубили по една нула, а понякога и повече, от състоянието си за около 20 години

Повечето от тях остават изключително богати по каквито и да било стандарти, но докладът посочва колко волатилно и бързо изчезващо е богатството днес, тъй като е тясно обвързано с капиталовите пазари, променящи се технологии и капризите на световната икономика. Населението от милиардери се е променило до неузнаваемост през последните 20 години, пише в доклада на UBS/PwC.

Това отчасти отразява необичайния брой новосъздадени милиардери, но по-голямата част от милиардерите през 2014 г. са се появили наскоро, или поне по-скоро в сравнение с 1995 г. Тогава в света е имало 289 милиардера, а през 2014 г. те са 1 347. Това доказва, че по-голямата част от днешните са натрупали състоянията си относително скоро. Милиардерите, които са запазили богатството си през разглеждания 19-годишен период, се радват на нарастване на общото си състояние, но въпреки това от тези 289 милиардери през 1995 г. само 126 остават такива до 2015 г. 73 са загубили статуса си на милиардери заради бизнес проблеми и провали, 24 са загубили богатство заради семейни фактори, а 66 са починали. В последните години броя на жените милиардери расте по-бързо от мъжете, като най-силно се увеличава тяхната бройка в Азия. 2/3 от милиардерите са над 60 годишна възраст и са изправени пред важни решения за трансфера на богатство. Над 3/4 от сегашните милиардери имат две или повече деца.

За милиардерите наследници, които искат да запазят състоянието си, е важно управленските умения да контролират семейните връзки, пише още в доклада. В доклада се прогнозира, че в бъдеще запазването на милиардите може да стане по-трудно предвид политическите нагласи против богатството, а увеличаващите се данъци и все по-строгите глобални регулации са най-голямата заплаха.