Шейха Моза е най-стилната и влиятелна жена в арабския свят

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Мислейки за модния свят, много често забравяме да разширяваме хоризонта си  да си припомняме, че света на стила и красотата далеч не се простира само до бляскавите знаменитости в Холивуд. В края на 2015 година това ни беше припомнено с обявяването на най-стилната жена за изминалите 12 месеца от арабския свят. Да! Точно така! Не просто че и там има подобна класация, но тя е и наистина вдъхновяваща!

Името й е Шейха Моза бин Насер ал Миснед и е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани. Майка е на цели седем деца и тази година бе обявена за една от най-стилните дами, обвързани с политика и обществен живот, на планетата. Красавицата е смятана за силна политическа и социална фигура с голямо влияние в арабския свят.

Шейха се запознава с бъдещия си съпруг – принца на Катар – още на 18 години. Запознава ги нейния баща – виден бизнесмен. И макар всяко друго момиче да е готово да се хвърли в краката на принца, Моза не бърза. Тя постъпва в университета в Катар, където учи психология, а след това продължава следването си във видни американски университети.

Когато се завръща е Катар, принц Хамад вече има една съпруга, но веднага предлага брак и на Моза. Двамата се женят, а през първите години от брака им, съпругата е отдадена на отглеждането на децата си. По това време Катар далеч не е влиятелната страна от арабския свят, която е днес. Положението се променя през 1995г, когато съпругът й сваля баща си от престола. Превратът е подкрепен от англо-саксонския свят благодарение на петролния и газовия сектор.

Това отваря вратите на широкия свят пред образованата и интелигентна Моза. Тя се превръща в съпругата, която шейх Хамад с гордост представя на официалните си гости и взима със себе си по време на пътувания. От своя страна, Шейха се представя брилянтно, благодарение на светското си образования, модерни разбирания и неоспорими стил и красота. Тя се заема с организирането на хуманитарни и благотворителни програми, а името й все по-често започва да се появява в обществото. По страниците на медиите, Моза блести във впечатляващи тоалети от известни дизайнери. Тя е прогресивна жена и по облеклото и не може да се предположи за действителното положение на жените в Катар, които все още са задължени да носят бурки (черни рокли до пода) и никаб (забрадки, които покриват цялото лице с тесен процеп за очите)

Но макар стилна и красива, шейха Моза, както и нейния съпруг – шейх Хамад, предизвикват полюсни реакции заради политическото състояние на Катар и методите на управление и сътрудничество на шейха. Моза далеч не е просто жената, която стои покорно до него. Носят се легенди за влиянието, което тя има върху съпруга си! Именно един от синовете на Моза (макар тя да не е първата му жена!) – Тамим бе определен от самия шейх и за негов наследник. Списание Forbes пък я нарича „една от най-влиятелните жени на света“. На 54 години е и изглежда невероятно, а за 12-те пластични операции, на които се е подлагала, са похарчени над 2 милиона долара. За сметка на това, Моза е и инициатор за създаването на Парк на науката и технологиите в Катар, който беше открит в края на 2008 г. Той е привлякъл 225 милиона долара инвестиции, включително от водещите световни компании като Microsoft, Shell и General Electric. В покрайнините на Доха, столицата на Катар, по неин проект се построява кампус „Град на образованието“, където  водещи професори от американски университети четат лекции на студентите. Самта шейха Моза има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. От 2010 г. е Дама на Ордена на Британската империя.

Впечатляващо, не мислите ли?